Ammattileipurien leipomia leipiä kouluruokailuun

19.10.2020

Suurin osa suomalaisista ei voi kuvitella elämää ilman leipää. Sitä syödään lähes joka kodissa aamu- ja iltapalaksi, ruoan kanssa, välipalaksi sekä viikonlopun herkkuhetkinäkin. Koulussakin maistuu pehmeä ja tuore leipä – ja vanhempia miellyttää tieto, että syöty leipä on Sydänmerkki-tuotteita.

Leipä on kuulunut suomalaisten ruokavalioon jo pitkään. Vuonna 2017 ruisleipä valittiin Suomen kansallisruoaksi. Tällaista statusta on vaikea muuttaa – ja miksi pitäisikään. Leivän roolin osana suomalaisten ruokavaliota uskotaan säilyvän tai jopa vahvistuvan tulevaisuudessa.

Ilman leipää on haastavaa suunnitella ateria, joka täyttää ravitsemussuositukset, erityisesti kuidun osalta. Leivän avulla nälkä pysyy kauemmin poissa, jotta pienet koululaiset jaksavat keskittyä koko koulupäivän.

– Leipä tuo kouluruokailuun kotoista tunnelmaa, koska leivän syönti on tuttua kodin ruokahetkistä, sanoo leipomoyritys Lantmännen Unibaken avainasiakaspäällikkö Merja Pakkanen.

Klassikko ja uutuus kouluruoan kulmakiviä 

Merja Pakkanen kertoo kahdesta erityisesti kouluruokaan kehitetystä leivästä, jotka sekä maistuvat oppilaille että vastaavat ravitsemussuosituksiin. Nämä tuotteet ovat klassikkoasemaan noussut Vaasan Pieni Ruisruutu sekä uutuus Vaasan Kaurainen sämpylä. Molemmille on myönnetty Avainlippu sekä Sydänmerkki.

Vaasan Pieni Ruisruutu sekä Vaasan Kaurainen sämpylä on valmistettu Suomessa. Ruisruutu leivotaan Joutsenon leipomossa aitoon ruisjuureen perinteisiä leipomatekniikoita kunnioittaen. Kauraisessa sämpylässä on jopa 35 % kauraa ja runsaasti kuitua.

Miksi juuri nämä leivät sopivat kouluruokailuun? Ensinnäkin niiden sopivan pienen koon vuoksi, toiseksi ne ovat terveellisiä sekä hyvänmakuisia ja kolmanneksi ne sopivat ammattikeittiön kiireisiin.

– Nyt voi tarjota tuoretta leipää ilman suurta työtä. Leivät vain sulatetaan eikä tuoreudesta siltikään tarvitse tinkiä – leipämme jopa tuoksuvat vastapaistetulta. Tämä on mahdollista, koska leivät siirretään suoraan tuotantolinjalta tehokkaaseen pakastukseen. 

Kokeile myös hampurilaisiin tai krutonkeihin!

Lantmännen Unibaken tuotekehitys varmistaa, että tuotteet ovat myös mahdollisimman helppoja henkilökunnalle. Vaasan Pienen Ruisruudun ja Kauraisen sämpylän saa nopeasti laitettua tarjolle. Sämpylä on valmiiksi saranahalkaistu ja ruispalaleipä revitty, joten tuotteiden leikkauspinta ei kuivu niin helposti tarjolla ollessa. Myös pienten ruokailijoiden on helppo käyttää näitä!

Kouluruokailussa voi olla haastavaa arvioida päivän ruokailijoiden määrä, koska vaihtelua on paljon. Mahdollisiin menekin muutoksiin sopivat nopeasti sulatettavat leivonnaispakasteet.

– Pieni Ruisruutu ja Kaurainen sämpylä sopivat tarjottavaksi ihan kaiken ruoan kanssa. Kauraista sämpylää kannattaa kokeilla esimerkiksi hampurilaiseen. Pienen kokonsa ansiosta se on juuri sopiva nuorimmille syöjille ja yläluokkalaiset voivat ottaa vaikka useamman oman ruokahalunsa mukaan. Pienet Ruisruudut paahtuvat herkullisen rapeiksi krutongeiksi salaattiin tai keiton päälle. Kouluruokakilpailussa 2020 Kuopion joukkue käyttikin ruisleipää Savolaisessa mustikkakukkosalaatissaan.

– Lisää erityisesti kouluruokailuun sopivia tuotteita on tulossa tammikuussa. Pysykää kuulolla!

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä