Kansainvälisiä tuulahduksia parlamentista koulukeittiöön

2016

 

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun voittajat lensivät palkintomatkalle keväiseen Brysseliin. Söderkullan koulun voittajatiimi, Christina Lönnholm (vas.), Dennis Sjöholm ja Dennis Lindholm pääsivät tutustumaan niin EU-parlamenttiin, Suomen suurlähetystöön kuin kansainvälisiin koululounaisiin.

Maaliskuussa kouluruokakilpailun finaalissa voitolla lunastettu matkalippu kuljetti Sipoon Söderkullan keittiön tiimin opintomatkalle keväiseen Brysseliin. Euroopan keskiössä sijaitseva kaupunki oli kaikille entuudestaan tuntematon. Matkanjohtajina toimivat Mia Kettunen ja Ari Korte IsoMitalta.

Päättäjien keittiöstä...

Voittajatiimin otti vastaan Suomen Belgian suurlähetystössä lähetystöneuvos Mikael Långström kollegoineen. He kertoivat, millaista on elää suomalaisena Brysselissä ja miten heidän kouluja käyvien lastensa päivittäiset ruokailut on järjestetty. Voittajien seurue sai kuulla, ettei Belgiassa ole yhtä tapaa järjestää koululounasta, vaan tässäkin tapauksessa tilanne vaihteli sen mukaan, olivatko lapset ranskalaisessa, paikallisessa vai skandinaavisessa koulussa. Yksi asia lounaita yhdisti: ne olivat maksullisia.

Suurlähetystä matkaseurue siirtyi Euroopan päätöksenteon ytimeen, EU-parlamenttiin. Dennis, Christina ja Dennis pääsivät tutustumaan keittiöön, jossa mittasuhteet olivat valtavat. Vierailua isännöi Sodexon Banquet coordinator Denis de Wulf. Sodexon operoiman ravintolamaailman erilaisissa noutopisteissä, á la carte -ravintoloissa ja lounasbuffeteista ruokailee päivittäin tuhansia ja taas tuhansia henkilöitä – eri puolilta maailmaa. Listoilla onkin valinnanvaraa, joista eri kulttuuritaustoista tulevat ihmiset voivat valita itselleen mieluisat annokset. Keittiö suunnittelee ja toteuttaa myös huikeita määriä kokoustarjoiluita sekä edustustilaisuuksia.

...keskellä koululaisten arkea

Brysselin Skandinaavisella koululla lapsen lounas maksaa päivittäin 6,50 euroa. Jos pöytiintarjoiltu ja katettu lounas erosi suomalaisesta kouluravintolasta, niin erosi itse koulukin. Brysselin Skandinaavinen koulurakennus oli kuin linna! Yksityiskoulun noin 400 oppilaalla kuin opettajanhuoneen ja keittiön ammattilaisillakin oli huimat puitteet arjessaan. Koulun lapsista suurin osa oli kotoisin Suomesta, ja he opiskelivat tutun opetussuunnitelman mukaan.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä