"Kerrasta finaaliin, toinen toistamme tukien!"

14.02.2020

Savolaisella luonteella ja kannustavalla yhteistyöllä pääsee pitkälle. Eira Ruotsalainen, Heli Kukkonen ja Raili Tapaninen luotsasivat kuopiolaiselle Neulamäen koululle finaalipaikan, ja ilo on suuri. Ensimmäistä kertaa Kouluruokakilpailuun osallistuva tiimi toimii tiiviisti yhdessä. 

– Ihan epätodellinen olo, kun pääsimme finaaliin ensiyrittämällä. Toki alusta asti olemme puhuneet että finaaliin mennään, hehkuttaa tuotekehittäjä Eira Ruotsalainen.

Kokit Heli Kukkonen ja Raili Tapaninen yhtyvät iloon.

– Annoimme ajatusten rönsyillä ja uskalsimme tuoda uusia ideoita esiin. Jokainen pääsi vaikuttamaan ja se on meidän mielestämme rikkaus, niin keittiössä kuin sen ulkopuolella.  

Savolaisuus on valtti

Neulamäen tiimi lähti kilpailuun vahvuuksiaan pohtien. Näillä naisilla riittää uteliaisuutta kaikkeen uuteen. He halusivat nähdä, mitä uutta alalla on tarjolla, ja olla mukana nostamassa ammattikeittiöiden toimintaa kaikkien tietoisuuteen. 

Raili Tapaninen (vas.), Heli Kukkonen ja Eira Ruotsalainen tuovat jokainen omien käsiensä jäljet kilpailuresepteihin.

– Uusien asioiden tekeminen on työn ja työuran rikkautta. Jokainen kilpailuhetki suunnittelusta ja ruokien testaamisesta asti on vain innostanut meitä parempiin suorituksiin kattiloiden äärellä, kertoo Ruotsalainen. 

Servica Oy:n ruokapalvelussa valmistuu annoksia koulujen lisäksi päiväkodeille, sairaaloille ja henkilöstöravintoloille. Neulamäen koulun ala- ja yläasteella on nelisensataa lounasruokailijaa.

– Mietimme, mitä koululaiset haluaisivat syödä, ja valitsimme kilpailuannokset ruokalistojen ulkopuolelta. Halusimme uutuutena kevyen, keväisen risoton, ja järvikala puolestaan tuntui osuvalta kun Kallavedellä Kuopion sydämessä toimimme, kokit kertovat. 

– Jokaisella oli tiimityössä vastuullaan oma ruokalaji. Tämä motivoi ryhmää kehittämään ja ylittämään itsensä, kun tutusta kotiruoka-annoksista saatiin toimivia ruokia isojen määrien valmistukseen. Näissä ruokalajeissa näkyy oman käden jälki ja ehkä vähän savolaisuuskin. 

Uusia tuttavuuksia kilpailun ruokatuotteista

Vastuullisuus näkyy kouluruokailun arjessa vahvasti. Hävikkiseurantaa tehdään koko ajan, ja annoskoot sekä reseptiikka ovat ravitsemus- ja tuotetietoja myöten selvillä. Pakkausmateriaaliakin säästyy, kun raaka-ainepakkaukset ovat järkevän kokoisia suurkeittiölle. 

– Tuotekehittäjän näkökulmasta oli hienoa päästä kilpailun myötä tutustumaan eri toimittajien uutuustuotteisiin, joita kilpailun raaka-ainetuotekorista käytettiin ruokien valmistamiseen, toteaa Ruotsalainen. 

Tiimille on arjen työssä tärkeää, että kaikki pääsevät vaikuttamaan kouluruokaan liittyviin asioihin. Vanhempainiltoihin tulee kutsuja ja suunnittelussa on ruokaraati, jossa ruokaan ja ruokailuun liittyviä asioita pohditaan eri työryhmissä.

– Pidämme keväisin ja syksyisin makuraateja, joissa maistellaan ja arvioidaan ruokalistalle tulevia uutuusruokia. Ne ovat todella suosittuja kouluissa, tiimi kertoo. 

– Voitto olisi kyllä melkoinen meriitti. Meillä on finaalissa koulusta ja Servicalta omat kannustusjoukot mukana. Siksi tätä työtä tehdään, että oppilaille maistuu päivän koululounas. 

Neulamäen koulu, Kuopio

Servica Oy / ruokapalvelut

Tiimi
Eira Ruotsalainen, tuotekehittäjä
Heli Kukkonen, kokki
Raili Tapaninen, kokki

Menu
Broileri-pastawokkia, meloninen vihersalaatti
Järvikalapuikot, mausteinen majoneesikastike, paahtoperunat, talvinen Coleslaw-salaatti
Keväinen härkäpapurisotto, Savolainen mustikkakukko-salaatti

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä