Kulosaaren yhteiskoulusta tulee kattaus positiivista kierrettä

2016

Fazer Food Servicesin tiimillä on tekemisen ja yhdessä onnistumisen meininki. Kun näiden kokkien kemiat synkkaavat, syntyy pienten herkkusuiden suosikkiruokia. – Haluamme innostaa nuoria maistamaan! Siksi panostamme sekä hyvään makuun että kauniiseen esillelaittoon. Kun koulupäivän yksi parhaista hetkistä on ruokalassa, syntyy pitkälle päivään kantavaa, positiivista kierrettä, esittelevät Kulosaaren yhteiskoulun finalistit Orvokki Turkka, Mika Mäkelä sekä Quyen To.

Kulosaaren yhteiskoulun finalistit Quyen To (vas.), Mika Mäkelä sekä Orvokki Turkka.

– Nuoret jaksavat vatsat tankattuina kuunnella tunneilla paremmin. Silloin opettajatkin ovat tyytyväisiä. Kun kotona on vastassa lapsi, joka ei ensimmäiseksi kiukuttele kiljuvaa nälkäänsä, myös vanhemmat ovat tyytyväisiä. Syöty, hyvä ja terveellinen ruoka aikaansaa monia positiivisia kierteitä, joukkue jatkaa yhteen ääneen.

Sitä parempi soppa, mitä toimivampi tiimi

Toisiinsa jäsenet törmäsivät ja tutustuivat alkusyksyllä, työnantajan järjestämässä koulukokkien kokoontumisessa. Yhteinen sävel tekemiseen, uusien reseptien ideoimiseen ja ruoan toteuttamiseen löytyi pienryhmässä nopeasti.

– Oli alusta asti tunne, että tällä porukalla kyllä hommat sujuvat hyvällä fiiliksellä! Muutin Helsinkiin itse vasta viime syksynä Tampereelta, jossa työskentelin aikaisemmin leipurina. Esimieheni vinkkasi minulle kouluruokakilpailuun osallistumisesta. Idea tuntui hyvältä siinäkin mielessä, että toivoin tutustuvani sitä kautta uusiin ihmisiin ja alaan, Helsingin englantilaisen koulun kokkina toimiva Orvokki kertoo.

Sesongin raaka-aineita sinivalkoisin silmin

Menun joukkue kasasi yhteistuumin ja suunnittelun perusta lähti kuunnellen lasten toiveita. Joukkue on halunnut panostaa myös kasvisten ja juuresten monipuoliseen käyttöön.

– Kasvisherkkujen helmiä on ”ujutettu mukaan huomaamattomasti” antamaan sekä hyvää makua että iloista väriä. Pasta ja broileri taas ovat takuuvarmoja kestohittejä, pohtii Mika ja laskee työvuosia Kulosaaren yhteiskoulun keittiössä kertyneen jo yli kolme.

– Makaronilaatikko sekä kappaleruoat kuten kalapuikot ja pinaattiletut maistuvat aina monelle, Quyen nyökyttelee vieressä.

– Lapsilta saa aina suoran, rehellisen palautteen. Meillä Paavikylän koulussa on käytössä myös laatikko, johon lapset saavat lähettää terveisensä viikon ruokalistasta. Näin sekä positiiviset että negatiiviset terveiset välittyvät asiakkailta tekijöille asti. Esimerkiksi idea samettiseen kurpitsakeittoon tuli juuri lapsilta Halloweenin innoittamana.

Kisakuntoa treenataan joka päivä

Jauhopeukaloeksperttinä leivästä ja jälkiruoasta vastaa Orvokki.

– Syntymäpäiväleivos ansaitsee herkullisesti suklaisen, sinivalkoisen kokonaisuuden, jonka suomalaisen makumaailman mustikka kruunaa.

Entä, miten valmistaudutte maaliskuun finaaliin?

– Treenaamalla töissä joka päivä!, kuuluu yhteinen vastaus naurun takaa.

– Asiaan kuuluu, totta kai, pieni jännitys ja finaalin toivoisimme kovasti olevan se mokavapaa päivä. Onhan jo loppukisapaikan lunastaminen ammattilaisten tasokkaassa seurassa puolivoittoa!

– Tämän työn paras puoli on nähdä iloisia ja tyytyväisiä lapsia, kun he lounaan jälkeen palauttavat astioita tiskiin. Siitä tietää, että on tehnyt jotain oikein ja finaalissa kisataan vahvoilla eväillä, päättää Orvokki kaikkien puolesta.

 

Helsinki
Kulosaaren yhteiskoulu

Tiimi
Leipuri-kondiittori, kokki Orvokki Turkka
Kokki Mika Mäkelä
Leipuri-kondiittori, vastaava kokki Quyen To

Menu
Samettista kurpitsakeittoa ja paahdettuja kurpitsansiemeniä
Pienet kasvistortillat ja jogurttia
Mausteista broileria juureskastikkeessa ja pastaa
Pannuleipää
Amerikan kurkku-porkkanasalaatti
Valkosuklaa-vanilja-mustikkaleivos

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä