Lasten esiraati valitsi 5 finalistitiimiä

2016

Tätä haluaisin syödä kouluruoaksi – ehkä, en, kyllä!

Keittiöstä kantautuu kippojen kilinää ja herkullisia tuoksuja. Helsingin Tapanilan koulun 6C-luokka istuutuu paikoilleen pitkien pöytien ääreen. Edessä on sekä hauska että vaativa tehtävä: tänään maistellaan ja arvioidaan yli 40 ruokaa, joiden resepteistä vastaavat koulukeittiöiden ammattilaiset ympäri Suomea. Parhaat ateriakokonaisuudet pääsevät kouluruokakilpailun 2016 finaaliin.

Tapanilan koulun 6 C -luokkalaiset ovat kouluruoan todellisia ammattilaisia: he maistelivat ja arvostelivat yli 40 ruokalajia. Kuvassa etualalla lomakkeita täyttävät Ukko Hiekkalinna (vas.) sekä Eetu Sandström. Ukon takana myös luokanopettaja Suvi Palomäki.
Saara Mehtonen antoi lempeälle savulohikeitolle hyvät pisteet.

– Huomenta ja oikein hyvää ruokahalua arvovaltaiselle esiraadille! Olen jakanut teille lomakkeet, joihin tarkan maistelun jälkeen arvioitte annoksen väriä, makua sekä soveltuvuutta kouluruoaksi, ohjeistaa Continental Foods Finlandin tuotepäällikkö Mia Kettunen päivän aluksi.

– Kuten mikä tahansa tuomarityöskentely, on tämäkin yksilötehtävä. Toivon, että keskitytte hiljaisuudessa ja merkitsette arviointikorttiin oman mielipiteenne. Kaverin kanssa puhutaan vain maisteluiden väleissä, Kettunen jatkaa ja jakaa ensimmäisen annoksen kouluruoan ammattilaisten arvioitavaksi.

Samettinen kasviskeitto saa molemmista pöydistä hyväksyviä maiskutuksia ja nyökytyksiä. Arviointi saa suussa sulavan startin.

– On mun makuun, melkein kuin äidin tekemää, toteaa Saara Mehtonen.

– Ihan perus. Laakerinlehdestä tulee vahvaa makua, pohtii Eetu Sandström.

Isoja makuelämyksiä pienellä budjetilla

Jälkiruoka maistui esiraatilaisille vielä 40 arviointiannoksen jälkeenkin. Suklaavanukas on vain niin hyvää, Aino Kytö-Setälä täsmensi.

Keittiötiimit ovat osallistuneet kouluruokakisaan suunnittelemalla kolmen aterian kokonaisuuden johon kuuluvat keitto, kasvisruoka ja liha- tai kalaruoka. Yksi ravitsemussuosituksia noudattava kokonaisuus saa maksaa 1 euron. Lisäksi tänä vuonna on pyydetty ideoimaan jälkiruoka 100 vuotta täyttävän Suomen kunniaksi.

– Kerrankin on sopivasti makua, ei liian laimeaa, täsmentää Sampo Salmi.

– Tämä on joko ihan uusi resepti tai mahdollisesti jonkun koulun suosikkiruoka!

– Kisaan osallistuvia reseptejä voi tulla koko Suomen mitalta, Ivalosta Turkuun, Mia Kettunen vastaa keittiöstä.

Tuomariston työ etenee annos annokselta. Tarjolla on kasvistortilloja, joiden kaalitäyte jakaa mielipiteitä, maukasta kurpitsakeittoa, itämaista kookoskanaa, juustoista kalavuokaa, lentäjän broileripaistosta, lempeää perunasosekeittoa… Maistelijat keskittyvät työhönsä upeasti. Lapsia rehellisempää raatia tuskin on olemassa.

– Nam! Eka kerran nam! Tällaista kasvisvuokaa ei ole ollut meidän koulussa tarjolla, miettii Aino Kytö-Setälä. Viereisessä pöydässä istuvat tytöt ovat samaa mieltä, mutta panostaisivat vielä enemmän ruoan houkuttelevaan ulkonäköön.

– Ei tiedetty, että kasvisruokakin voi olla näin hyvää, komppaa poikatrio vierestä.

Juuso Niemelä, Atte Viitaniemi ja Ilmari Sahri keskustelemassa ruoan mausta, ulkonäöstä sekä sopivuudesta koululounaalle.

Hyviä eväitä koko Suomen mitalta

Kasvisruoat ovat hyviä, mutta niistä puuttuu liha, tuumivat Reko Leppänen ja Sampo Salmi

Seuraavan annoksen nimi on ”Koululaisen porokeitto”, jonka harvinaisempi liharaaka-aine herättää kiinnostusta.

– Tuleekohan tämä jostain Lapin koulusta, Reko Leppänen päättelee ja kehuu tuoretta makua, joka tuntuu suolaisemmalta kuin liha yleensä keitoissa.

Annos saa monelta kehuja, mutta asiantuntijat keskustelevat myös siitä, mitenköhän vähän voimakkaampi vivahde mahtaisi istua pienen ekaluokkaisen suuhun. Seuraavana tarjoiltava Sitruunainen siika-lohivuoka yhdistetään rannikko-Suomeen.

– Tämä on paras kalaruoka tähän mennessä, kiittelevät Juuso NiemeläAtte Viitaniemi ja Ilmari Sahti.

Resepteissä tuttuja klassikoita sekä tuoreita ruokatrendejä

Tuomarityöskentely on yksilötehtävä, johon toivon teidän keskittyvän hiljaisuudessa. Arviointikorttiin merkitsette oman mielipiteenne, ohjeisti tuotepäällikkö, Chef de Cuisine Mia Kettunen.

Mia Kettunen kertoo, että kahteen edelliseen kouluruokakisaan verrattuna nyt on mukana entistä enemmän vuokaruokia, ja punaisesta lihasta on siirrytty ravitsemussuosituksia myötäillen broileriin tai kalaan. Lisukkeista suosittuja ovat pastat sekä muusit.

– Kasvisruokien proteiininlähteenä maukas Quorn on ohittanut soijan, summaa Kettunen reseptiikan muutoksia.

Raadilla alkaa olla mahat täynnä ja on aika siirtyä laskemaan tuloksia. Viisi eniten pisteitä saanutta tiimiä pääsevät kisaamaan parhaan kouluruokakeittiön tittelistä Gastromessuilla 16.3.2016 käytävään finaaliin.

Entä, mikä oli lasten mielestä kattauksen paras ruoka? Makkarasoppa, kanapasta, lihapullakastike, kurpitsakeitto, kasvispihvit… Tänään oli siis monta hyvää ja pari sikahyvää, kiteyttävät tehtäväänsä upeasti syventyneet nuoret kulinaristit!

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä