Miten suunnitellaan parempaa kouluruokaa?

19.09.2019

Kouluruokakilpailu on edennyt reseptisuunnitteluvaiheeseen. Jutta Kontinen kilpailun järjestäjätaholta Continental Foods Finlandilta haluaa inspiroida kilpailijoita ja samalla avata reseptisuunnittelun taustoja niille, jotka eivät tiedä, mitä kaikkea työ pitää sisällään. 

Continental Foods Finlandin Brand & Training Manager Jutta Kontinen tietää, mistä puhuu. Hän on toiminut reseptisuunnittelijana edellisessä työpaikassaan.

– Reseptiikkaa on paljon, mutta silti on hankala löytää uusia toimivia reseptejä. Välillä tuntuu, että reseptejä ei ole testattu lainkaan tai sitten niitä on kokeiltu vain pienissä annosmäärissä ja suurennettu kokeilematta. Esimerkiksi mausteiden määrää ei voida kertoa suoraan annosmäärällä, vaan reseptiä on testattava. 

Kokeilematta ei kannata tehdä mitään 

Ensiksi mietitään kohderyhmää eli kenelle ruokaa valmistetaan. Toiseksi tulee pohtia, mihin tarpeeseen tehdään eli onko resepti käytössä päivittäin, usein toistuvasti vai satunnaisesti. Tärkeää on tietää, millaiset laitteet ja varastointitilat ovat käytettävissä.

– On ihan eri asia tehdä keitto uunissa kuin padassa, koska nestehävikki vaihtelee suuresti valmistusmenetelmien välillä. Usein yhdestä ideasta pitääkin juontaa kaksi eri reseptiä.

Kouluruoan suunnitteleminen on aivan toisenlaista kuin ravintolaruoan. Koulussa on tarjolla vain pari vaihtoehtoa, ja niiden pitää soveltua koko asiakaskunnalle pienistä ekaluokkalaisista murrosikäisiin.

Kun perusasiat on kunnossa, lähdetään etsimään ideoita. 

– Seuraan paljon blogeja, kuluttajille suunnattuja reseptisivustoja ja alan lehtiä. Jaan toimivia reseptejä kollegoilleni. Alan verkostojen kautta hyvät ideat leviävät. Lisäksi syön paljon ulkona ja kotonakin tykkään kokkailla. Leikkaan aina talteen minuun vaikuttavia ruokakuvia. Vähän kuin Real Life Pinterest!

Hyvillä ideoilla täysinäinen ruokasali ja iloiset lapset 

Kouluruokakilpailun reseptisuunnittelussa kannattaa päästää luovuus valloilleen ja testata jotain ihan uutta.

– Olkaa ennakkoluulottomia! Miettikää, voiko tuttua raaka-ainetta tarjota vähän toisella tavalla. Kokeilkaa siirtää pääroolissa oleva annos sivurooliin. Tai nostakaa sivuroolissa oleva annosta vielä suurempaan rooliin, kehottaa Kontinen kilpailijoita.

– Jos haluat tehdä tietyn reseptin, mutta sen valmistaminen on liian työläistä kiireiseen kouluruokailuun, hae annoksen makuprofiili. Kokeile reseptiä vaikka kotona ja mieti mitä makuja on käytetty ja lähde soveltamaan niitä. Esimerkiksi täytetyt bataatit voivat muuttua bataattilaatikoksi. Jos annoksen koristelu on liian aikaa vievää, etsi omaan reseptiisi vaikka samat värit.  

Miten huomioida nuorten toiveet kouluruoan suunnittelussa? 

Jutan vinkit:
1) Jo kysymys tulee asettaa oikein: Älä kysy, mitä haluat syödä tai mikä on lempiruokasi. Kysy, mitä haluat syödä koulussa ja mikä on lempiruokasi koulussa.
2) Älä tyrmää nuorten toiveita pizzasta ja hamppareista. Mieti, miten ne voisi valmistaa terveellisesti.
3) Ongelma on usein se, että toiveita ei osata soveltaa arkipäivään ja aikatauluihin. Kokeile vaikka jakaa työt kahdelle päivälle.

Tutustu aiempien vuosien resepteihin

Täältä löydät hyväksi havaittuja reseptejä, jotka ovat päässeet Kouluruokakilpailun finaaliin vuosien 2012–2018 aikana. Voit etsiä reseptejä rajaamalla niitä ruokalajien ja erityisruokavalioiden mukaan.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä