Sodankylän annokset kuorrutetaan huumorilla

2018

Sodankylän keskuskeittiössä pulppuaa patojen lisäksi ilo. Airi Keränen, Virpi Kumpula ja Maarit Nikula luottavat kouluruokakilpailussa paikallisiin, puhtaisiin raaka-aineisiin sekä tiimin hyvään henkeen. 

Virpi Kumpula (vas.), Airi Keränen ja Maarit Nikula ovat mukana kouluruokakilpailussa ensimmäistä kertaa.

Sodankylän tiimi osallistui Valtakunnalliseen kouluruokakilpailuun nyt ensimmäistä kertaa ja ylsi heti finaaliin. Kisa oli tuttu aikaisemmilta vuosilta, mutta omaa osallistumista ei ollut ajateltu – ennen kuin kokki Virpi Kumpula keksi sitä ehdottaa.

 – Tämä on ihana uusi kokeilu, jossa pääsemme haastamaan itsemme. Mottomme on: mitä iloisemmin tekee, sitä parempaa tulee, hymyilee ravitsemustyönjohtaja Airi Keränen.

Kokeileva keittiö

Uuden kokeileminen on tiimin sydäntä lähellä. He testaavatkin innolla reseptejä. Välillä ruoanlaitto on kuin tutkimustyötä.

– Haluamme kehittyä jatkuvasti, ja kaikki heittelevät ideoita. Valitsemme vaikka jonkun tietyn ruoka-aineen, kuten nauriin, ja mietimme, mitä uutta siitä voisi laittaa. Jos emme ole täysin tyytyväisiä, palaamme suunnittelupöydän ääreen ja aloitamme alusta, Keränen kertoo reseptisuunnittelusta.

Tiimin mukaan yksi heidän työnsä parhaista puolista on hyvän palautteen saaminen. 400 Aleksanteri Kenan koulun oppilasta on jo päässyt testaamaan kisareseptejä ja vakuuttunut. On hyvä merkki, kun ruokaa haetaan lisää.

– Varsinkin pienemmät lapset kertovat palautteensa hyvin suoraan. Onhan se sydäntä lämmittävää kuulla: olipa hyvvää! Myös isommat lapset kiittävät aina ruoasta, Keränen kehuu puolestaan.

Paikallisilla raaka-aineilla kansainvälisille kentille

Ravitsemustyönjohtaja Airi Keränen sekä kokit Virpi Kumpula ja Maarit Nikula ovat toisiaan täydentävä tiimi, jolla on kertynyt kokemusta jo yhteensä 64 vuotta. He kuvailevatkin hymyillen olevansa komia kokoonpano.

– Kumpula on tullut keskuskeittiöömme pienemmästä keittiöstä, ja Nikulalla on aikaisempaa kokemusta muun muassa varuskuntaravintolasta. Itse olen toiminut 36 vuoden aikana monenlaisissa alan tehtävissä. Kun erilaiset taustamme ja osaamisemme yhdistää, syntyy kaikkea uutta, Keränen sanoo.

Tiimi veikkaa, että yksi heidän menestyksensä salaisuuksista on paikallisten raaka-aineiden käyttö. Niin kala, liha kuin kasvikset tuodaan läheltä, mikä on myös ekologista. Ehkäpä paikallisuus vie tiimin vielä pitkälle – ulkomaanvoittomatkalle.

– Jos häviämme, nauramme, ja jos voitamme, nauramme vielä enemmän. Katsotaan, miten käy!, tiimi kertoo kisa-asenteestaan finaalia innolla odottaen. 

 

Sodankylä
Aleksanteri Kenan koulu
Sodankylän keskuskeittiö

Tiimi
ravitsemustyönjohtaja Airi Keränen
kokki Virpi Kumpula
kokki Maarit Nikula

Menu
Liha-juureskeitto
Naurissosekeitto
Ahvenpasta
Peltileipä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä