Suomalainen kouluruoka matkusti maailmalle

2018

Kouluruokakilpailun voittajat pakkasivat Rooman matkalle joensuulaista sisua ja järjetöntä intoa esitellä suomalaista osaamista – mitä tulee kouluruokaan, ravitsemukseen ja lapsille maistuvaan ruokaan.

 

Leena KoponenMeerit Kärki ja Anne Kinnunen kokkasivat itsensä kouluruokakilpailun voittoon ja palkintomatkalle Italiaan.

– Kouluruoan maineen kansainvälinen kasvattaminen tuntuu todella hienolta. Olemme tehneet ihan oikeita asioita, kun pääsimme esittelemään ammattitaitoamme Suomen suurlähetystöön Roomaan, Joensuun voittotiimi kuvailee palkinnon synnyttämiä ajatuksia.

”Koettiin, nähtiin ja syötiin paljon”

– Vielä mukavampaa kuin osattiin odottaakaan. Mikä palkinto! Aivan hulppea hotelli, mahtavaa matkaseuraa ja paljon kiinnostavaa tekemistä, kertoo tuotekehittäjä Leena Koponen.

– Palkintomatkalla tarjosimme voittajille italialaista ruokakulttuuria sekä inspiraatioita ja ideoita ruokaan liittyen. Neljään päivään mahtui muun muassa pizza- ja pastakurssi, lukuisia ravintoloita, herkullisia ruoka-annoksia sekä kaikkia aisteja hiveleviä kävelyjä Rooman helteisillä kaduilla, kuvailee Jutta Kontinen kouluruokakilpailun järjestäjätaholta Continental Foods Finlandilta.  

Italian reissu huipentui Suomen suurlähetystöön, jossa voittajajoukkue valmisti voittomenunsa ja esitteli suomalaista kouluruokakulttuuria päättäjille sekä paikallisille ja kansainvälisille journalisteille.

Suomalaista paellaa italialaisille vieraille 

– Eihän paella ole suomalaista?!, kummasteli joku suurlähetystön puutarhajuhlien vieraista.

Oman alueen ruokiin tottuneelle italialaiselle saattaa tuntua hieman oudolta, että suomalaislapsille tehdään paellaa, risottoa ja muita kansainvälisiä ruokia. Italiassa syödään perinteisesti hyvin paikallisesti ja kotiseudulta peräisin olevia ruokalajeja.

Ihmetyksestä huolimatta kulhot kirjaimellisesti nuoltiin tyhjäksi. Italialaisethan tunnetusti rakastavat ruokaa, siitä puhumista ja sen suunnittelua.

Voittomenu, eli porkkanamakkarakeitto, kanapaella ja uuniperunat kikhernetahnalla, sai paljon kiitosta. Ruokaa pidettiin modernina ja sen värikkyyttä ylistettiin.

– Onnistuimme siinä, mitä menimme tekemään! Kaikki ruoka meni, vaikka maisteluannoksia tehtiin melkein tuplamäärä paikallaolijoihin nähden, Koponen muistelee menekkiä.

Suomi mainittu! – Huomiota kansainvälisessä mediassa

Voittajajoukkueen vierailu suurlähetystössä sai paikallisen median jakamattoman huomion. Aihe kiinnosti myös saksalaisessa mediassa.

– Toimittajat kyselivät ruokien ravitsemuksesta ja kummastelivat, miten yksi annos voi maksaa vain 1 euron. Puhuimme paljon myös suomalaislasten hienosta mahdollisuudesta ilmaiseen kouluruokaan. Italiassa lapset menevät kotiinsa lounaalle tai syövät maksullisen annoksen koulussa, Jutta Kontinen tiivistää matkan tuloksen.

– Kaikille jäi hyvä mieli ja täysi vatsa, voittotiimi hymyilee.

Katso paikallisen TV-kanavan Retesolen video »

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä