Vääksyn Yhteiskoululla lasten nälkä pysyy loitolla

2016

Asikkalan Vääksyn tiimi on ylpeä finaalipaikastaan, joka tuli heille täytenä yllätyksenä. Ulla Hoikkala, Heidi Eerola ja Henna Polvinen rohkaistuivat osallistumaan kouluruokakilpailuun esimiehen innostamana. Joukkue on mukana ensimmäistä kertaa.

Vastaava kokki Ulla Hoikkala (vas.) sekä ruokapalvelutyöntekijät Heidi Eerola ja Henna Polvinen sanovat, ettei kouluruoan tärkeydestä voi puhua liikaa.

– Koulun keittiöllä on keskusteltu kisaan osallistumisesta jo vuosia. Olemme lukeneet kilpailusta ammattilehdistä ja kuulleet siitä IsoMitan edustajalta. Onneksi esimies yllytti mukaan, iloitsee ruokapalvelutyöntekijä Heidi Eerola. 

– Finaalipaikka merkitsee meille lupaa olla ylpeitä itsestämme ja osaamisestamme. Kouluruoasta ei voi puhua liikaa, se on niin tärkeä osa lasten päivittäistä ravitsemusta ja jaksamista, sanoo vastaava kokki Ulla Hoikkala. 

Ilmailulinjan opiskelijat inspiroivat tiimiä

Asikkalassa toimii arvostettu Vääksyn Yhteiskoulun lukion ilmailulinja sekä harrastetoiminnastaan tunnettu Vesivehmaan lentokenttä. Ilmailuteema ylsi kisamenuun asti. 

– Nuoret, aina niin nälkäiset opiskelijapojat, innostivat valitsemaan kilpailuun lentäjän broileripaistoksen. Se kun pitää nälän loitolla, jalat maassa ja pään ilmassa, nauraa ruokapalvelutyöntekijä Henna Polvinen. 

Peruna- ja pellavakuntana tunnetun Asikkalan perinteitä vaalii perunasosekeitto, jota koululaiset kutsuvat perunavelliksi. Myös omena-kaurasämpylöiden kaurahiutaleet ja jauhot tulevat arjessa oman pitäjän pelloilta. 

– Toki kehitimme kilpailuun ihan uusiakin annoksia uuden uljaan Aurinkovuoren koulun inspiroimina. Meillä on ollut jo vuosia haasteena kehittää kasvisruokia, jotka maistuisivat lapsille ja nuorille. Yhdistimme lasten kestosuosikkiin eli makaronilaatikkoon soijan, ja makuraatimme innostui yli odotusten, kertoo Heidi Eerola. 

Saatu palaute vaikuttaa resepteihin

Vääksyn Yhteiskoulun ruokapalvelu tekee päivittäin yli 900 annosta. Palautetta, kiitosta ja rehellistä kritiikkiä saadaan yhtä lailla päiväkotilapsilta kuin lukiolaisiltakin. 

– Aikuiset eivät aina kehtaa sanoa suoraan, mutta lasten suusta kuulee totuuden. Esimerkiksi riisiä ja kanakastiketta aimo annoksen ahminut nuori mies totesi, että ”tämä on juuri sellaista ruokaa, mitä jääkiekkoilijoiden tulee syödä, jee!” nauraa Heidi Eerola. 

– Lasten suosikkiruoat näkee oikeastaan jo astianpalautuksessa, kun lautaset on melkein nuoltu puhtaaksi, Henna Polvinen kertoo. 

Tiimin mielestä kouluruoan arvostusta lisäisi vanhempien kiinnostus lasten tai nuorten ruokailuun. Riittää, kun vain kysyy, mitä oli ruokana ja söikö lapsi ruoan.

– Meidän kaikkien olisi aina hyvä tiedostaa, että suomalainen kouluruoka on kansainvälisestikin upealla tasolla, muistuttaa Ulla Hoikkala.

 

Vääksyn Yhteiskoulun ruokapalvelu
Asikkalan tukipalvelut

Tiimi
Vastaava kokki Ulla Hoikkala
Ruokapalvelutyöntekijä Heidi Eerola
Ruokapalvelutyöntekijä Henna Polvinen

Menu
Laurellin perunasosekeitto
Aurinkovuoren makaronilaatikko
Lentäjän broileripaistos
Marinoitu valkokaali-kesäkurpitsasalaatti
Omena-kaurasämpylät
Marjainen juhlarahka

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä