Esikarsinnat käynnissä

31.01.2020

”MEIDÄN KOULURUOKA ON TÄYDELLINEN”


Aamu Raumalla valkenee poutaisena. Edessä onkin jännittävä päivä, kun kolmipäiväiset Kouluruokakilpailun esikarsinnat alkavat Nanun koulussa. Ruokalistalla on ensimmäisen karsintapäivän kohdalla liharuoka, seuraavana kasvisruokaa ja viimeisenä kalaruokaa. Melko salaperäistä, sanoisin.

Esikarsintoihin osallistuvat kaikki kilpailuun mukaan ilmoittautuneet ammattikeittiötiimit. Karsintojen aikana oppilaat arvioivat syömäänsä ruokaa ja pääsevät kertomaan mielipiteensä. Ensimmäisestä koitoksesta 6 parhaiten selvinnyttä joukkuetta kisaavat toisiaan vastaan finaalissa 11.3.

Raumalla uteliaisuus kasvaa ja kuhina kiihtyy lasten päästessä linjastolle saakka. Tarjolla on tomaattista lihakeittoa smetanan ja yrttiöljyn kera. Maku siis poikkeaa perinteisestä keitosta eikä ulkonäkökään ole täsmälleen sama totutun keiton kanssa. Suuntuntuma on huomioitu tässä annoksessa raaka-aineiden valinnassa. Murea naudanlihalastu paksujen kuutioiden sijaan saivat lasten äänet. 

Salaatti syötiin tällä kertaa leivän päältä. Rucolaa, tomaattia ja salaattia leivälle, paketti uuniin ja tarjolle lapsille. Raumalaiset oppilaat lähettivät paljon positiivisia terveisiä keittiöön:

– Toivon, että salaattibaari säilyy yhtä runsaana, kuin se on tälläkin hetkellä. Toivon myös monipuolisia kasvisruokia.

– En muuttaisi mitään, meidän kouluruoka on täydellinen!
 


Kouluruokakilpailun esikarsinnat kouluissa

Aiemmista Kouluruokakilpailuista poiketen esikarsinnat järjestetään tällä kertaa mukaan ilmoittautuneiden tiimien kouluissa. Arvosteluja ja kommentteja on nyt tullut ympäri Suomen ja todella paljon enemmän kuin ennen. 

– Halusimme antaa yhä useammalle oppilaalle mahdollisuuden vaikuttaa, Jutta Kontinen IsoMitalta painottaa.

Vastausten perusteella makaronilaatikko on yhä oppilaiden ykkössuosikki, perinteisiä burgereita ja pizzoja toivotaan ruokalistalle, salaattibaari kiinnostaa. Lista on loputon, mutta vaihtelua ja uusia kouluruokareseptejä kaivataan kiihkeästi.

– Kaikki ruoat ovat hyviä, mutta tämän päivän kasvissosekeitto on uusi lempparini.

– Uudet reseptit ovat aina kivaa vaihtelua.

– Toivoisin jotain uutta, mitä meidän koulussa ei ole ollut.

– Pienet lapset ja nuoret ovat ennakkoluulottomia ja tykkäävät kokeilla uusia reseptejä. Yksikin hyvin kokeilunhaluinen kakkosluokkalainen kertoi esiraadissa, että voisi maistella vaikka etanoita joku päivä. Koulukavereidensa kauhuksi hän ehdotti naureskellen myös hämähäkkejä ja muurahaisia listalle, Kontinen virnistää.

Katseet ruokaa kauemmas!

Käytimme tilaisuuden hyväksi ja kysyimme lapsilta myös muita kouluruokailuun liittyviä asioita. Ruoan maku ei aina ole syy siihen, että ruokaa ei syödä.

Useimmat ovat tottuneet  kiireeseen ja meluun, mutta toiset häiriintyvät niistä.

– Ruokalassa on aivan liikaa melua.

– Toisinaan puolen tunnin ruokavälkillä tulee vähän kiire. 45 minuutin ruokavälkällä ehtii syömään rauhassa ja kerkeää hyvin seuraavalle tunnille.

Yllättävän useissa vastauksissa nousee myös huoli ilmastokysymyksistä. Kysyimme, syövätkö nuoret aina lautasensa tyhjäksi.

– Kyllä syön! On ihan tyhmää, että ihmiset lappaavat lautasen täyteen ja sitten heittää puolet roskiin. Se myös lisää ilmastopäästöjä.

– Kyllä, otan ruokaa ensin vähän, ja jos minulle jää nälkä, käyn hakemassa lisää. Jos ystävilläni jää vaikka leipä syömättä, minä saatan syödä sen, ettei se mene turhaan roskiin.

Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus – sehän me jo tiedettiin. Nyt voimme vain tehdä ruokaa, joka maistuu heille, ravitsee heitä ja vastaa heidän arvomaailmaansa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.