Kouluruoan tarina

Kouluruoan historia

  • 2018

    Maksuton kouluruoka 70 vuotta

    2018

    Maksuton kouluruoka 70 vuotta

  • 2017

    Kasvisruokapäivä yleistyy monissa kouluissa

  • 2004

    Kouluruokailu on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja osa koulun oppilashuoltoa. Ruokakasvatus

     

    2004

    Kouluruokailu on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa ja osa koulun oppilashuoltoa. Ruokakasvatus

     

  • 1984

    Peruskouluasetuksessa määrättiin, että kouluateria on annettava mahdollisuuksien mukaan yleisenä ateria-aikana ja ruokailutauon on oltava vähintään 30 minuuttia.

  • 1980

    Kerran viikossa maksa- tai veriruoka sekä kalapäivä. Laatikkoruokia, jauheliha- ja kokoliharuokia. 

    1980

    Kerran viikossa maksa- tai veriruoka sekä kalapäivä. Laatikkoruokia, jauheliha- ja kokoliharuokia. 

  • 1977

    Säästöpäätöksen mukaan välipalaa ei enää voitu tarjota kaikille, vaan ainoastaan erikoisruokavalioisille ja pitkämatkalaisille.

  • 1970

    Uusia raaka-aineita olivat riisi, spagetti ja kana.

    1970

    Uusia raaka-aineita olivat riisi, spagetti ja kana.

  • 1967

    Annetun asetuksen mukaan kouluateria on riittävä, jos se tyydyttää keskimäärin kolmanneksen lapsen päivittäisestä ravinnonsaannista.

  • 1960

    Kasviksia mukaan keittoihin. Uusia annoksia esimerkiksi pinaattivelli ja kesäkeitto, lisää kasviksia

    1960

    Kasviksia mukaan keittoihin. Uusia annoksia esimerkiksi pinaattivelli ja kesäkeitto, lisää kasviksia

  • 1957

    Kansakoululaki määräsi kaikille koululaisille riittävän aterian jokaisena päivänä. 

  • 1948

    Suomessa, ensimmäisenä maana maailmassa, säädettiin lailla kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta. Oppilaat velvoitettiin koulun työajan ulkopuolella tekemään kohtuulliseksi katsottava määrä työtä ruokatarvikkeiden kasvattamiseksi ja keräämiseksi keittolaa varten.

    1948

    Suomessa, ensimmäisenä maana maailmassa, säädettiin lailla kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta. Oppilaat velvoitettiin koulun työajan ulkopuolella tekemään kohtuulliseksi katsottava määrä työtä ruokatarvikkeiden kasvattamiseksi ja keräämiseksi keittolaa varten.

  • 1940

    Kouluissa tarjottiin ainoastaan keittoja ja vellejä.

  • 1930

    13 % lapsista ei saanut riittävästi ravintoa.

    1930

    13 % lapsista ei saanut riittävästi ravintoa.

  • 1920

    Kouluruoka oli monelle köyhälle lapselle päivän ainoa lämmin ateria.

  • 1913

    Valtio myönsi 150 000 markkaa kouluruokailun järjestämiseksi. Seuraavan kerran valtion myöntämiä varoja saatiin neljä vuotta myöhemmin. Tuolloin kouluissa aterioi 17 000 lasta päivittäin.

    1913

    Valtio myönsi 150 000 markkaa kouluruokailun järjestämiseksi. Seuraavan kerran valtion myöntämiä varoja saatiin neljä vuotta myöhemmin. Tuolloin kouluissa aterioi 17 000 lasta päivittäin.

  • 1800-luku

    Ensimmäisten kansakoulujen perustamisen myötä jouduttiin perustamaan myös oppilasasuntoloita. Asuntoloissa tarjottiin joka päivä lämmintä keittoruokaa. Aivan vuosisadan lopulla perustettu yhdistys edisti koulunkäyntiä mm. ruoka- ja vaateavustuksin.

  • 1600-luku

    Koulupojat eli teinit keräsivät avustuksia koulujen ylläpitämiseksi. Useimmiten kylissä kierteleville teineille annettiin taloista ruoka-aineita ja erilaisia hyödykkeitä.

    1600-luku

    Koulupojat eli teinit keräsivät avustuksia koulujen ylläpitämiseksi. Useimmiten kylissä kierteleville teineille annettiin taloista ruoka-aineita ja erilaisia hyödykkeitä.

(LÄHTEET: Kouluruokailun käsikirja, www.edu.fi, www.suomisyojajuo.fi)

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.