Eurooppalaisia tapoja
Ranskassa kouluruokailu voi sisältää jopa 5 ruokalajia: alkupala, salaatti, pääruoka, jälkkäri ja juustot. Ranskan kouluissa kouluruokailun sosiaalista puolta pidetään hyvin tärkeänä: Monissa kouluissa on säädetty, että ruokailun tulee kestää vähintään 30 minuuttia. Ruokatauko voi olla jopa 2 tuntia paikoissa, joissa lapset käyvät kotona syömässä.
Ukrainassa suurin osa koululaisista maksaa lounaansa. Alkuruoaksi tarjotaan esimerkiksi borssikeittoa. Pääruoaksi voi olla makkaraa tai kotlettia, joiden kanssa on perunamuusia tai keitettyä tattaria. Jälkiruoaksi on usein keksejä, pannukakkua tai suklaalla kuorrutettua kermajuustoa.
Espanjassa kouluruokailu on yksityisten yritysten järjestämää ja vanhemmat maksavat yleisesti kaikki kustannukset. Sveitsissä ja Saksassa koululaiset menevät puolen päivän aikaa koteihin lounaalle.
Terveellisyys on noussut monessa maassa kouluruoan tärkeimmäksi ominaisuudeksi. Aiheesta puhutaan paljon ja ruokatottumuksia yritetään mahdollisuuksien mukaan muuttaa paremmaksi.
Englannissa kouluruokailua kehitetään koko ajan terveellisemmäksi. Julkkiskokki Jamie Oliver nosti 2000-luvun alkupuolella julkiseen keskusteluun maksuttoman ja terveellisen kouluruokailun. Pitkälti tämän seurauksena 4–7-vuotiaat saavat nyt maksuttoman koululounaan.