Kotkalaiset vannovat tiimihengen nimeen finaalissakin

2014

Kotkan tiimillä on kokemusta paitsi koulukeittiöstä myös kouluruokakilpailun finaalista: jo ensimmäisessä kouluruokakilpailussa viiden parhaan joukkoon yltäneelle kolmikolle oli heti selvää, että kilpailuun lähdetään uudestaan. – Odotukset ovat korkealla, erityisesti kasvisruoan suhteen. Siihen saimme mukaan jo raaka-aineen kautta uutta, ajanhenkistä trendikkyyttä, luonnehtii tiimin jäsen, kokki, dieettikokki ja tuotekehittäjä Jaana Huuhka.

– Jännittää kyllä, ketä finaalissa tulee tällä kertaa vastaan, pohtivat Jaana Huuhka (vas.), Heidi Gyldén ja Sirkka Kervinen.

Finaalipaikan arvoinen reseptiikka lähti Kotkassa kehittymään heti kesälomien jälkeen kokki ja tuotekehittäjä Sirkka Kervisen, dieettikokki ja vastaava ravitsemistyöntekijä Heidi Gyldénin sekä Jaana Huuhkan yhteistyönä.

– Finaalikokemus oli jo viimeksi hieno. Osallistuminen oli heti selvää, kun kuultiin että parhaan koulukeittiön tittelistä taas kisataan. Elokuussa aloiteltiin reseptien kanssa. Kokonaisuus syntyi tutun tiimin kesken nopeasti muiden töiden rinnalla. Sitten jätettiin reseptit hautumaan, ja hiottiin ne kisakuntoon ennen ilmoittautumisajan päättymistä.

Juuri joululoman kynnyksellä tuli tiimille tieto, että maaliskuisena perjantaina Kotkan sijaan kokataankin Helsingissä – pienessä näytöskeittiössä, arvovaltaiselle raadille ja yleisön edessä.

– Tämä tarkoittaa sitä, että Heidi tulee Kyminkartanon koululta päiväksi treenaamaan tänne keskuskeittiöille, Kapyysiin Sirkan ja minun kanssani. Vielä on aikaa tehdä kokeiluja, miettiä koristeita ja esillelaittoa, kertoo Jaana tiiminsä valmisteluista.

6 000 koululaisen lounaaksi

Jaana luonnehtii kotkalaisten reseptiikkaa perusruoaksi ilman kikkailua. Gourmet on riisuttu pois jo reseptisuunnitteluvaiheessa: jokaisen ruokalajin on toimittava arjessa – ja isossa mittakaavassa. Kisareseptit ovat sellaisenaan valmiita ruokalistoille Kotkassa, jossa esimerkiksi kouluruokailun toinen ateriavaihtoehto on aina kasvisruoka.

– Lähtökohta reseptisuunnittelulle on kotikaupungissamme: 6 000 koululaista, joille joka arkipäivä valmistamme ja tarjoilemme koululounaan. Kun tuohon vielä ynnätään 8 000 ateriaa päivä- ja hoivakoteihin, potilaille hoitolaitoksiin, ikäihmisille koteihin ja työikäisille henkilöstöravintoloihin, alkaa hahmottua päivittäisten asiakasryhmiemme koko kirjo vauvasta vaariin.

”Kiva tavata muita finalisteja”

Kolmen naisen tiimillä on Kotkassa, Kymijoen Ravintopalvelut Oy:ssä työkavereina 140 keittiöalan ammattilaista. Jaanan mielestä on kiva päästä kilpailun kautta tutustumaan kollegoihin myös eri puolilta Suomea.

– Jännittää kyllä, ketä finaalissa tulee vastaan. Tuulta päin, mutta nöyrin mielin, kuvailee Jaana tiimin tunnelmia finaalipaikan varmistuttua.

Aikaisemmasta kisakokemuksesta johtuen tiimi tietää, miten huikea päivä on taas tulossa. Silti IsoMitan Mia Kettusen valmennus on tervetullut etappi matkalla kohti finaalia. Kun tilat ja työvälineet, finaalin kulku ja tärkeät yksityiskohdat on käyty läpi etukäteen, paikan päällä voi keskittyä nauttimaan kilpailusta ja tunnelmasta.

Mikä on kotkalaisten salainen ase 21.3. finaalissa?

– Kyllä se on hyvä tiimihenki. Tunnemme toisemme vuosien takaa. Tiimityö on kivaa ja antoisaa, niin kuin reseptisuunnittelukin. Myös kisakeittiössä punnitaan tiiminä työskentely. Kullakin tiimin jäsenellä on oma ruokalajinsa ja vastuualueensa. Sen lisäksi autetaan toinen toistamme tarpeen ja tilanteen mukaan.

Entä millä maustetaan onnistunut kisasuoritus?

– Ripauksella rentoa otetta. Ja matkaan mukaan pakataan reilusti iloista mieltä, tiivistää Jaana Huuhka herkästi hymyilevän tiiminsä fiilikset.

 

Kotka
Kyminkartanon koulu,
Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Jäsenet
Kokki, dieettikokki ja tuotekehittäjä Jaana Huuhka
Kokki ja tuotekehittäjä Sirkka Kervinen
Dieettikokki ja vastaava ravitsemistyöntekijä Heidi Gyldén

Menu
Maukas lihakeitto
Quornlasagne
Limekala
Auringonkukkaleipä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä