Kotkan tiimi matkaa kokemuksella kohti finaalia

2012

Kotkan kouluruokakisan finalistitiimissä on pitkän linjan keittiöammattilaisia. Heidi Gyldénillä, Jaana Huuhkalla ja Sirkka Kervisellä on taustalla yhteensä kymmenien vuosien kokemus. Merikaupungista Gastro-messuille tuodaan ainakin perinteinen lohisoppa. Fiilikset ovat – sanottaisiinko kohdillaan!

Makunne mukaan. Kotkan Kyminkartanon koulun tiimissä kisaavat Jaana Huuhka (vas.), Heidi Gyldén ja Sirkka Kervinen. – Tiedämme, miltä hyvä ruoka maistuu ja osaamme tehdä sitä. Tämä, pienillä erikoisuuksilla maustettuna, tuo voiton kotiin!

– Finaalipaikka on todella hieno juttu! Töitä kouluruoan kehittämiseksi on tehty kovasti ja tuntuu hyvältä, että se huomataan muuallakin kuin täällä meidän oppilasravintoloissamme, Heidi Gyldén iloitsee.

– Ajattelimme, että kilpailijoita on varmasti paljon. Silti mielen perukoilla oli ajatus, että ehkäpä sittenkin…, Jaana Huuhka jatkaa.

Voitto ja Brysselin matka siintävät silmissä.
– Minulla on matkan lähtöpäivänä synttärit, joten juhlafiilistä pakattaisiin mukaan kyllä roppakaupalla, Sirkka Kervinen suunnittelee.

Menu yhdistää paikallisuuden ja suosikkiruoat

– Kisamenun idea syntyi aika helposti. Mietimme suosikkiruokia ja paikallisuutta. Halusimme myös, että reseptit soveltuvat kylmävalmistukseen, joka on käytössä keskuskeittiöllämme, Huuhka sanoo.

Kotkan kilpailumenu luottaa arjessa testattuihin makuihin. Kotkalaiset tarjoilevat tuomaristolle niin perinteistä lohisoppaa kuin modernimpaa chili-kalkkunakastiketta.

Kaupungissa kouluruoat tehdään Kapyysi-keskuskeittiöllä. Vuonna 2004 toimintansa aloittanut Kymijoen Ravintopalvelut Oy oli Suomen ensimmäinen julkisomisteinen ravintopalveluita tuottava yhtiö. Huuhka ja Kervinen edustajat keskuskeittiötä ja tuotekehitystä, Gylden puolestaan työskentelee Kyminkartanon koululla.

– Suosituimpia ruokia kouluillamme ovat hernekeitto, makaroni-jauhelihalaatikko, puurot ja erilaiset kasvisruoat, tiimiläiset kertovat.

Kouluruokamuistoissa tattaria ja tillilihaa

– Muistan, miten ala-asteella opettaja kertoi meille satua Tattari-peikosta. Olikin iloinen yllätys, kun ruokana oli tattaripuuroa. Tai niin kuvittelin, sillä syömättä se jäi. Opin pitämään tattarin mausta vasta dieettikeittiössä työskennellessäni. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka kauan kestää tottua uusiin makuihin, Gyldén kertoo.

Huuhka muistelee, että lapsuuden kouluruokalassa ruoat maistuivat lukuun ottamatta tomaattikeittoa, jossa oli joko riisiä tai nakkipaloja. Kervinen puolestaan toteaa, että hänen muistinsa mukaan tillilihakin oli ihan hyvää.

Kouluruoka kunniaan – ja gaalapukua hankkimaan

Muistot kouluruokailusta ovat varmasti olleet hyviä, sillä keittiötyö on koettu hyvin luonnolliseksi valinnaksi. Parasta työssä onkin kiitos – se pienikin.

– Maanlaajuinen keskustelu kouluruoan laadustahan käy kuumana, niin myös meidän kaupungissamme. Ajattelen, että kisa nostaa kouluruoan imagoa positiivisempaan suuntaan, Huuhka sanoo.

Tiimiläisille finaalipaikka merkitsee uudenlaista jännittävääkin yhteistyötä, uusia kokemuksia, oppimista ja venymistä uudelle tasolle. Finaalia edeltävänä iltana kisaajat osallistuvat gaalaillalliselle.

– Pukuja on jo ehditty miettiä. Naiselliseen tyyliin, naiset nauravat.

 

Makunne mukaan
Kotkan Kyminkartanon koulu

Jäsenet

Kokki ja tuotekehittäjä Sirkka Kervinen
Kokki, dieettikokki ja tuotekehittäjä Jaana Huuhka
Dieettikokki ja vastaava ravitsemistyöntekijä Heidi Gyldén

Menu
Lohisoppa
Kreikkalainen kasvisvuoka
Chili-kalkkunakastike

Kymijoen Ravintopalvelut Oy valmistaa noin 10 000 annosta päivässä, joista noin 6 000 kouluruokailuun.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä