Mäntsälä teroittaa veitset finaaliin jo toistamiseen

14.02.2020

– Osallistuminen Kouluruokakilpailuun oli niin hyvä, hauska ja opettavainen kokemus, että päätimme kaksi vuotta sitten jo finaalissa yrittävämme vielä uudestaan tilaisuuden tullen, kertovat Mäntsälän Keskuskeittiön ISS Palvelut Oy:n tehotiimi Johanna Mertakorpi, Suvi Kallio sekä Jukka Kanerva.

Finalistikonkareilla on ilmassa vähemmän jännitystä kuin viimeksi, mutta tunnelma on silti odottava ja positiivisen kutkuttava. Paikka finaalissa tietää kiinnostavaa opintomatkaa omien arkirutiinien ulkopuolelle sekä mahdollisuutta tutustua ja vaihtaa kuulumisia oman alan ammattilaisten kanssa. 

– Kouluruokakilpailuun osallistuminen on jo tähän mennessä tuonut mukavaa vaihtelua. Päivän muiden askareiden lomassa olemme porukalla miettineet uusia ruokaohjeita, sekä testanneet niiden toimivuutta. Meille on kunnia-asia päästä edustamaan omaa työpaikkaamme ja näyttämään osaamisemme, kolmikko kiittelee.  

Tiimipeliä ilman tarkkaa tehtävänjakoa

Mäntsäläläisten vahvuus ei ole yhden valttikortin varassa, vaan he luottavat ilolla ja huumorilla höystettyyn tiimipeliin sekä sujuvaan yhteistyöhön ilman tiukkoja roolituksia. Kaikki ovat samalla kartalla, missä mennään ja saappaista toisiin sujahdetaan tarpeen tullen.  

– Kun aloitimme yhdessä työskentelyn 2,5 vuotta sitten, loksahtivat palaset nopeasti paikoilleen. Keskuskeittiönä tuotamme ateriapalveluita yhdelle palvelutalolle, viidelle koululle, 11 päiväkodille plus kotiruokapaketteja vanhemmalle väelle. Jotta noin 2000 annosta saadaan liikkeelle päivittäin, pitää jokaisen puhaltaa yhteen hiileen, kukin omilla mausteillamme. 

Kaksi uutta ja yksi muksutestattu resepti

Kilpailuun osallistuvat reseptit on suunniteltu se tärkein eli maku edellä. Kookos-kalakeitolla lähdetään liikenteeseen. Broileri-kasvistäytteinen tortilla on Hyökännummen koulun ja päiväkodin pienten kulinaristien TOP3:ssa makaronilaatikon ja pinaattilättyjen klassikkoseurassa. 

Johanna Mertakorpi (vas.), Jukka Kanerva ja Suvi Kallio tekevät pienen budjetin suuria makuelämyksiä.

– Kasvis-hernebolognese taas tarjoaa vegaanisen vaihtoehdon. Sitä lähdimme kehittelemään pari vuotta sitten lehdestä löytämäni reseptin pohjalta, ja maku on vakuuttanut ainakin meidät. Se ei ole vielä vakiolistoilla, mutta ehkä pääsee sinne voiton myötä, tiimi myhäilee.  

Reseptien tarkemmassa tuotelistauksessa ovat edustettuina IsoMitan Kanaliemi ja Kasvisliemi, Bong Touch of Taste Ruskistettu Salottisipulifondi sekä muita Kouluruokakilpailun yhteistyökumppaneita: mm. Arla Pro Ruokakerma ja Turkkilainen Jogurtti, Atria Broilerin Paistisuikale, Kungsörnen Vaalea Kuitukierrepasta, Vaasan Pieni Ruisruutu sekä Myllyn Paras Kauratortilla.

– Uusia kiinnostavia tuttavuuksia on myös tarttunut mukaan. Omassa arjessa meillä on tällä hetkellä käytössä esimerkiksi Mestari Peruna -tuotteet. 

Rakkaudesta ruokaan, intohimosta omaan työhön

Makuelämysten lisäksi Mäntsälän tiimi kattaa pöytään aimo annoksen vastuullista ajattelua sekä keittiöammattilaisten arvostusta. 

– Kohderyhmää puhuttelevalla reseptiikalla vaikutamme siihen, että ruokahävikki pysyy mahdollisimman pienenä. Meillä ei myöskään pakkaset pursua tavaraa, vaan kaikki mikä ovesta tulee sisälle, niin kokataan kiertoon lähestulkoon heti. 

Intohimo omaan työhön ja alaan motivoi joka aamu, myös niinä huonoina päivinä, joita sattuu joskus kaikille. Tämä kolmikko rakastaa tehdä ruokaa juuri näin, isoille määrille eikä pienesti piipertäen. 

– Suomessa asiat ovat todella hyvin, kun jokaisella lapsella on mahdollisuus maksuttomaan ateriaan, joka voi toisille myös olla se päivän ainut lämmin ruoka. Pienen budjetin suuria makuelämyksiä päästään kokeilemaan jo päiväkoti-ikäisistä alkaen – kiitos meidän ja muiden kauhan varressa häärivien, rautaisten ruokalähettiläiden!

Hyökännummen koulu, Mäntsälä

Mäntsälän Keskuskeittiö ISS Palvelut Oy

Tiimi
Jukka Kanerva, vuoropäällikkö, kokki
Suvi Kallio, keittiöapulainen
Johanna Mertakorpi, kokki
 
Menu
Broileri-kasvistäyte tortillalle
Kookos-kalakeitto
Kasvis-hernebolognese, pasta

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.