Tuntuvatko työpäivät välillä ihan pakkopullalta? Väkinäiseltä ja vastentahtoiselta? Keräsimme muutaman reseptin, jolla saat voisilmän pullaasi ja kanelia korvapuusteihin. On aika innostua ja uskoa taas! Ja hei, scrollaa loppuun asti – sieltä löydät konkreettisia vinkkejä parempiin pulliin.
Keittiöhenkilökunnalla on usein vahva sisäinen motivaatio työhönsä. Tämä ei tarkoita, etteikö motivaatio voisi hetkeksi hävitä. Motivaation puute ei myöskään tarkoita, että työntekijä olisi laiska tai jollakin tavalla huono.
– Uskon sisäisen motivaation syntyvän siitä, että ammattikeittiöissä työskentelevät henkilöt tavoittelevat jotain muuta kuin omaa etuaan. He tuottavat palveluita asiakaskunnilleen vanhustenhuoltoon, kouluille, sairaaloille ja henkilöstöruokailuun, kertoo Lyhytterapiainstituutissa ratkaisukeskeiseksi coachiksi kouluttautunut Päivi Vaulamo Continental Foods Finlandilta.
– Ratkaisukeskeisessä ajattelu- ja toimintatavassa on paljon työkaluja, joita voi soveltaa jokaiseen ammattiryhmään – myös keittiötyöntekijöihin. Täytyy ensin olla tiedossa ongelma, joka häiritsee henkilöä tai työyhteisöä eniten. Sen avulla vyyhtiä voidaan lähteä purkamaan, muuttaa ongelma tavoitteeksi ja luoda askelmat kohti tätä tavoitetta. Lisäksi tulee tiedostaa mahdolliset haasteet, olemassa olevat voimavarat sekä mitä hyvää on jo olemassa.
Motivaatio = into x usko
Nyt on aika katsoa itseään peiliin. Masentuneena, stressaantuneena, väsyneenä, tai kun työmotivaatio on nollissa, helposti syyttää asioista kaikkia muita. Huolimatta siitä, kenessä vika on, ratkaisu ongelmiin löytyy omista asenteista ja näkökulman vaihtamisen taidoista.
– Pohdi omaa näkökulmaasi työmotivaatioon; miten innostunut olet ja ovatko tavoitteesi kiinnostavia. Seuraavaksi mieti, mitä hyötyä itsellesi ja läheisellesi on, kun saavutat tavoitteet. Tarkastele omia vahvuuksiasi ja listaa asioita missä olet hyvä ja muistele aiempia onnistumisia. Osaatko sanoa, mikä on päällimmäinen ongelma, jonka ratkaiseminen auttaisi tilannetta?, kehottaa Vaulamo miettimään.
Motivaation herättely vaatii uudelleen innostumista sekä uskomista omaan osaamiseen ja onnistumisen todennäköisyyteen. Joskus voimat voivat olla totaalisen loppu eikä jaksa nähdä asioita uudessa valossa. Mitä silloin pitäisi tehdä?
– Ehdottaisin keskustelemaan ihmisen kanssa, jolla on kuuntelemisen ja kuulemisen taito. Toisen neuvot eivät aina auta, koska vastaukset löytyvät ihmisestä itsestään. Kyselemällä edellä mainittuja kysymyksiä esteet ja solmut motivaation tieltä alkavat avautua, Vaulamo suosittelee.
Kouluruokakilpailulla voi osoittaa arvostavansa
Hyvin usein esimies on syy työntekijän motivaation laskuun. Motivaatio voi hävitä huonolla, epäoikeudenmukaisella johtamisella, vaikka työntekijä tykkäisikin työstään. Toisaalta asia voi olla myös täysin päinvastainen. Hyvä ja innostusta herättävä johtamistapa voi lisätä epämotivoituneen työntekijän motivaatiota.
– Kouluruokakilpailussa annetaan työntekijälle mahdollisuus loistaa ja osoitetaan arvostusta. Sen avulla annetaan tilaisuus kehittyä ammatillisesti ja päästä verkostoitumaan alan ihmisten kanssa, Vaulamo kertoo työmotivaation ylläpitämisestä.
– Leikkimielinen kilpailu myös hitsaa tiimiä yhteen ja piristää työyhteisön ilmapiiriä.