Mustasaareen finaalipaikka toisella yrittämällä

2014

Mustasaaren tiimi sisuuntui, kun finaalipaikka jäi ensimmäisessä kouluruokakilpailussa saavuttamatta. Tällä kertaa reseptejä hiottiin tarkasti ja lapsilta kerättiin palautetta. Lopputulosta voidaan pitää onnistuneena: Mikael Vuorinen, Ann-Mari Rosengård ja Karola Wiklund kokkaavat vuoden 2014 finaalissa.

Karola Wiklund (vas.), Mikael Vuorinen ja Ann-Mari Rosengård edustavat vuoden 2014 finaalissa Korsholms högstadiumia.

Kouluruokakilpailun pohjoisin finalistitiimi, Mikael VuorinenAnn-Mari Rosengård ja Karola Wiklund, matkaa Helsingin Messukeskukseen Pohjanmaalta, parinkymmenen tuhannen asukkaan Mustasaaresta. Tiimin yhteinen tarina alkoi jo pari vuotta sitten.

– Ruokapalvelupäällikkömme oli kuullut IsoMitan Christer Lundströmiltä ensimmäisestä kouluruokakilpailusta, ja meillä heräsi kiinnostus osallistua. Silloin ei päästy finaaliin, joten kilpailua seurattiin paitsi kiinnostuksella, myös kateudella. Nyt piti sitten yrittää uudestaan!, tiimi kertoo.

Ja fiilis on nostettu korkealle. Kilpailu tuo seikkailua, hauskuutta ja jännittäviä haasteita arkeen – samalla se on myös opettavainen.

– Tavoitteena meillä on tehdä hyvää ja ravitsemuksellisesti rikasta ruokaa. Ja sen verran on karttaa katsottu, että tiedetään missä Bryssel on..., tiimiläiset hymyilevät.

Rautainen ammattitaito esille

Mustasaaren kunnassa on 16 koulukeittiötä. Mikael työskentelee Korsholms Högstadiumin keittiössä, Ann-Mari Solf Skolanin keittiössä ja Karola virastotalon keittiössä. Yhteensä tiimiläiset tekevät päivittäin parituhatta koululounasta.

–  Kilpailun kautta kouluruoka saa hyvää julkisuutta ja positiivista nostetta. Samalla saadaan esille se rautainen ammattitaito, joka piilee koulukeittiöissä, toteaa Karola.

– Ja kuinka pienillä budjeteilla me loihdimme niin fantastisia ruokia!, Ann-Mari jatkaa.

Reseptisuunnittelua tehdään Mustasaaren keittiöissä arjessakin, esimerkiksi tilanteessa, jossa haluttua raaka-ainetta ei ole keittiölle saatu.

Palautetta oppilailta

Vaikka aloite kilpailuun osallistumisesta tuli esimieheltä, Mustasaaren tiimi on itse vienyt projektia aktiivisesti eteenpäin. Yhteistyöstä on tullut sitä tiiviimpää, mitä pidemmälle kilpailussa on edetty.

– Reseptejä suunniteltiin ja mietittiin etukäteen. Sitten ne laitettiin käytännön testiin, eli valmistimme reseptien mukaan ruoat oppilaille. Heiltä saimme arvokasta palautetta kyselylomakkeilla, Mikael kertoo.

– Palautteen perusteella yhtä reseptiä tuunattiin vielä jonkin verran. Reseptimuokkausten jälkeen ruoka valmistettiin ja tarjoiltiin vielä yhtenä päivänä lapsille, jotta saimme uudelleen palautetta, Ann-Mari jatkaa.

Mustasaarelaisten menun Kalakeitto curryllä on uusi resepti. Värikäs vihannespata sekä Tulinen pastapata pekonilla sen sijaan ovat tuttujen reseptien muunnoksia.

 

Mustasaari
Korsholms högstadium

Jäsenet
Ruokapalveluvastaava Mikael Vuorinen
Ruokapalveluvastaava Ann-Mari Rosengård
Ruokapalveluvastaava Karola Wiklund

Menu
Kalakeitto currylla
Värikäs vihannespata
Tulinen pastapata pekonilla
Leivottu sämpylä

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä