Näin tehdään klassikoista kultaa

14.02.2020

Helsingissä Sakarinmäen koulun keittiössä tykätään haasteista. Jopa niin paljon, että patojen ääressä syntyi ajatus uudistaa perinteiset klassikkoruoat maistuvalla twistillä nykyaikaan. Ruokalistalle valikoitui reseptejä, joiden esikuvat saivat osan lapsista nyrpistämään nenäänsä – lopputulos sen sijaan maistuu erinomaisen hyvin!

Jos haluaa kuvailla palvelupäällikkö Joachim Paajasen, kokki Pauliina Finnbäckin ja kokki Hanna Vainionpään muodostamaa Kouluruokakilpailun finalistitiimiä kolmella sanalla, nousevat esille adjektiivit kunnianhimoinen, kokenut ja nälkäinen. Tämä osaava kolmikko on työskennellyt alalla yhteensä yli 60 vuotta – yhteisiä kokemusvuosiakin on kertynyt jo kymmenkunta. Päämääränä on tehdä lapsille joka päivä herkullista, täyttävää ja laadukasta ruokaa.

Tieto Kouluruokakilpailun finaaliin pääsemisestä sai aikaan riemunkiljahduksia.

– Fiiliksemme kisan alussa olivat urheilijamaiset: päätimme tehdä parhaamme ja katsoa, mihin se riittää. Nälkä kasvaa syödessä ja voitontahto finaalin lähestyessä. Teemme kaikkemme, että nappaamme sen kirkkaimman kruunun Sakarinmäen kouluun, Joachim Paajanen hymyilee.

Huumorista maustetta työntekoon

Sodexo Oy valmistaa Sakarinmäen koulun keittiössä ruokaa 1 000–1 200 lapselle joka päivä: kuudelle eri päiväkotiryhmälle sekä useampaan kouluun. Vastuullisuus on yksi kouluruokailun kulmakivistä. Keittiössä seurataan lautas- ja tuotantohävikkiä päiväkohtaisesti ja reagoidaan tarvittaessa. Työ on nopeatahtista ja edellyttää isojen kokonaisuuksien hallintaa. 

– Meillä on täällä hyvä porukka. Jokainen osaa oman hommansa ja tulemme mainiosti juttuun. Iloa päiviin tuo yhteinen huumori. Joskus meno on aika villiäkin juttujen tasolla, virnistää Paajanen.

Rohkeasti uutta kulmaa resepteihin

Kouluruokakilpailun voittoa tiimi tavoittelee kolmen klassikon kombolla: nykypäivään muokatuilla, monille tutuilla ruokalajeilla. Pyrkimyksenä oli löytää uutta kulmaa perinteisiin ruokiin. Reseptejä kehittäessä tähtäimessä oli saada koululaiset ihastumaan ruokalajeihin, joista he eivät innostuneet aikaisemmin.

Tässäpä kolmikko, joka ei pelkää tarttua haasteisiin: Pauliina Finnbäck (vas.), Joachim Paajanen ja Hanna Vainionpää Sakarinmäen koulusta.

– Esimerkiksi juustoinen uunikala on ruoka, jota harva rakastaa. Mutta mitä tapahtuu, kun reseptiä uudistaa? Appelsiini-chilikalamme on päivitetty painos vaaleasta kalasta valmistetusta uuniruoasta. Se sisältää muun muassa turskaa, sähäkkää chiliä, raikasta appelsiinimehua, kermaa sekä sopivasti suolaa ja pippuria. Gratinointi uunissa tuo maut mahtavasti esille.

– Kasvisruokavaihtoehdoksi kehittelimme linssi-chilikeiton. Sen pääraaka-aineena on kukkakaali, joka sekään ei ole lähtökohtaisesti lasten suosikki. Mutta kappas, kun ruokaan tuo makeutta kookoskermalla ja täyteläisyyttä chilillä, keitto onkin lasten mielestä todella hyvää. Broilerinjauhelihalasagnen valitsimme mukaan siksi, että se on varma hitti.

Kouluruokakilpailun ideana on nostaa keittiöammattilaisten arvostusta sekä tehdä kouluruokaa tunnetuksi. 

– Eri puolilla Suomea tehdään hyvää työtä lasten eteen joka päivä. On hienoa, että meidät hiljaiset puurtajat ja laadukas kouluruoka nostetaan parrasvaloihin, finalistitiimi iloitsee.

Sakarinmäen koulu, Helsinki

Sodexo Oy

Tiimi
Joachim Paajanen, palvelupäällikkö  
Pauliina Finnbäck, kokki
Hanna Vainionpää, kokki

Menu
Broilerinjauhelihalasagne
Appelsiini-chilikalaa
Linssi-chilikeitto

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.