Söikö Mörkö mitään?

04.03.2020

Antero Mertaranta juontaa viidettä kertaa järjestettävän Kouluruokakilpailun. Kävimme kysymässä miehen ajatuksia kouluruoasta. Mertarannan kanssa jutellessa raikaa mielessä vuoron perään Mörkö, Mörkö, Mörkö ja Löikö Mörkö sisään. Unohdimme kuitenkin kysyä, että söikö se Mörkö mitään? Ehkä se selviää finaalissa...


Mitä odotat Kouluruokakilpailun finaalilta?

– Hyvää ruokaa! 

– Odotan, minkä tyyppisiä ruokia finaalissa on. Itse olen suuri suomalaisen ruoan ystävä, joten minua kiinnostaa nähdä, millaisia alueellisia eroja resepteissä on. Eroavatko pääkaupunkiseudun ruoat kainuulaisista?

–  Pääasia kuitenkin on, että ruoka on hyvää ja sitä syödään paljon. Aion itsekin maistaa kisa-annoksia.

Millaisia kokemuksia sinulla on kouluruoasta?

– Pelkästään hyviä muistoja. Äitini opetti, että kaikkea ruokaa pitää syödä. Olen syönyt kouluruokaa ja nauttinut siitä koululaisena sekä opettajana. 

– Silloin kun itse olin koulussa, kaikki söivät samaa ruokaa. Nykyään lisähaasteita ruoanvalmistukseen tulee allergioista ja erikoisruokavalioista.  

Tiesitkö, että monissa kouluissa yhden annoksen valmistukseen saa käyttää vain yhden euron?

– Käsittämätöntä, mies pudistaa päätään. 

– On ihan käsittämätöntä, millaisia taikureita kouluruoan tekijät ovat – kerta kaikkiaan hämmentävää. Kyllä minulla on ennenkin ollut käsitys siitä, että budjetti ei ole suuren suuri, mutta jos joku pystyy tekemään yhdellä eurolla ravitsevaa ja hyvää ruokaa, on se vaan uskomatonta.

– Joka iikan tulisi arvostaa tätä! 

– Tällaisia taikureita kaivattaisiin muuallekin. 

Voitko paljastaa yleisölle finaalin tapahtumia?

– Voin vain sanoa, että se mitä tapahtuu, se tapahtuu! Yleisön kannattaa olla varpaillaan. Hauskaa meillä tulee olemaan, Mertaranta kertoo salaperäisesti.

Haluatko lähettää terveisiä finalistitiimeille?

– Varokaa, etteivät sormet pala ja olkaa tarkkana, kun liikun siellä. Kun pysähdyn kohdallenne, ei ikinä tiedä, mitä tulee tapahtumaan, Mertaranta naureskelee ja jatkaa:

– Jännitys sikseen! Tehkää jumalaista ruokaa ja yllättäkää tuomaristo.


Noh, miltä kuulostaa Anteron terveiset? Jösses, sanomme me. Tästä ei voi tulla kuin unohtumaton finaali!

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.