Suomen parasta kouluruokaa valmistetaan Kajaanissa

02.04.2020

Voittajan on helppo hymyillä. Pääosin lapsista koostuva tuomaristo valitsi voittajan Kouluruokakilpailun finaalissa Gastro Helsinki -messuilla 11.3.2020. 

Kajaanin Lehtikankaan Monitoimitalossa ja koko Kainuun alueella on iloittu voittajien puolesta. Palvelusuunnittelija Taru Kemppaiselle ja tuotantovastaaville Teija Partaselle sekä Hanna Ojalehdolle satelee onnitteluja ovista ja ikkunoista.

– Aivan huikea tunne! Ensi kertaa osallistuimme, joten tuntuu ihan uskomattomalta. Finaalin jälkeen puhelin soi kaksi päivää taukoamatta, kertoo Kemppainen. 

– Oma organisaatio oli kukkakimppujen kanssa vastassa, kun tulimme takaisin Kajaaniin. Onnitteluja on tulvinut yhtä lailla työkavereilta kuin kaupungin eri toimialoilta, lisää Partanen. 

Viides valtakunnallinen Kouluruokakilpailu

Voittoisa Kajaanin joukkue tarjoili tuomareille uunimakkaraa perunapedillä & dippikasviksilla, fisuburgeria ja aurinkoista sosekeittoa. Kannustusjoukkoa oli oppilaiden ja oman väen lisäksi naapuripitäjästä asti. 

– Voitimme hyvillä makuelämyksillä, jotka on helppo toteuttaa edullisesti isoille joukoille. Lapset toivovat usein burgeripäiviä ja osaavat itse hienosti linjastosta koota hampurilaisen lisäämättä henkilöstön työtä. Uunimakkara on kestosuosikki kisaan suunniteltuna terveellisempänä versionakin ja sosekeittokin maistui, kertoo Kemppainen. 

– Haasteena finaalissa oli valmistaa niin pieni määrä ruokaa, kun olemme tottuneet tekemään isoja määriä. Medialle kuvattavista annoksista tuli kuitenkin oikein maistuvia ja herkullisen näköisiä, sanoo Ojalehto. 

Tiimi ehti maistella muidenkin finalistijoukkueiden luomuksia. Kilpailuun osallistumisen etuna onkin heidän mukaansa juuri verkostoituminen ja yhteisöllinen tuotekehitys, kouluruoan saaman näkyvyyden lisäksi. 

– Esimerkiksi kuopiolaisten mustikkakukkosalaatti oli aivan mahtava idea. Kuuden tiimin kolme reseptiä annetaan kaikkien suomalaisten koulujen käyttöön. Suosittelen kilpailuun osallistumista aivan ehdottomasti, oli hienoa saada uutta näkökulmaa omaan tekemiseen ja tuoda rohkeasti esille oman alueen vahvuuksia, Kemppainen sanoo. 

Vastuullisuutta ja iloista viestintää 

Palkinnoksi saatu ulkomaanmatka siirtyy poikkeuslakien takia väkisinkin, mutta se ei voiton iloa himmennä. Ruokittavia suitakin on tällä hetkellä vain noin 20 % normaalista, mikä sai kajaanilaiset ajattelemaan vastuullisuutta. 

– Estääksemme ruokahävikin jaoimme Wilma-viestin avulla noin 10 000 annosta ruokaa isoissa pakkauksissa koululaisten perheille. Kaikki meni, ja niin valmis pastavuoka kuin kiisselit, perunat ja salaattitarpeet noudettiin hyvässä järjestyksessä. 

Kajaaniin tiimi toi omalta osaltaan Kouluruokakilpailua aktiivisesti myös mediaan. He antoivat haastatteluja jo ennen finaalia kouluruoan arvostuksen edistämiseksi. Voiton jälkeen esimerkiksi Kainuun Sanomat ja Koti-Kajaani kirjoittivat aiheesta ja Yle Kainuu teki radiohaastattelun. 

– Näkyvyys ja päättäjiltä saatu huomio on todella arvokasta. Sitä kautta saamme kouluruoasta ja sen resursseista paikallista keskustelua aikaiseksi. Jopa tuntemattomat tulivat finaalin jälkeen juttelemaan ja onnittelemaan, iloitsee Kemppainen.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.