SYÖMÄÄN! – Tarjolla Suomen parasta kouluruokaa

2018

Valtakunnallisen kouluruokakilpailun esiraati, Eräviikinkien C-tyttöjen salibandyjoukkue, arvioi ja maistoi kymmeniä kisaan ilmoitettuja ruokia. Ja mikäs sen hauskempaa kuin syödä hyvää ruokaa – yhdessä.

Mikäs sen hauskempaa kuin yhdessä syöminen! Sanni Sauso (vas.) ja Tove Tantere nauttivat hyvästä ruoasta ja seurasta.
Brand & Training Manager Jutta Kontisen keittiössä raikaa nauru – vaikka olisi kuinka monta kattilaa tulella.

– Syömään!, kajahti keittiöstä, kun Brand & Training Manager Jutta Kontinen Continental Foods Finlandilta kutsui 14-vuotiaat urheilijalupaukset maistelemaan valtakunnalliseen kouluruokakilpailuun ilmoitettuja aterioita.

Ensimmäisenä vuorossa olivat keitot. Nuorten tehtävänä oli arvioida annosten makua ja väriä sekä pohtia, haluaisiko syödä kyseisen ruokalajin koululounaalla.

– Olikohan tässä poroa? Oli kyllä hyvää, pohdiskeli Matilda Ranta.

Keittojen jälkeen maisteltiin liha- ja kalaruoat. Viimeisenä pöytään tuotiin kasvisruoat, jotka maistuivatkin nuorille ruokakriitikoille erinomaisesti.

– Meillä on koulussakin joka päivä kasvisvaihtoehto, joku huikkaa.

– Meillä on oma kasvisruokapäivä, kuuluu vastaus ruokasalin toiselta puolelta.
 

Kädessä pysyy sekä maila että haarukka 

Ruokien maistelua säestää sekä kikatus että vakava pohdinta ja ruoasta keskustelu. Tytöillä on hauskaa ja sitä ei voi olla huomaamatta. On selvää, että kouluruoasta on ennenkin juteltu yhdessä.

– No nyt on hyvää!, Moona Hokka sanoo painokkaasti maistaessaan paellaa.

Naurun lomassa pohditaan annosten makua ja väriä.

Kriittisiä ja ylistäviä mielipiteitä eri annoksista kantautuu ruokapöytien yli. Kun toinen miettii mausteisuutta, toinen keskittyy lötköön rakenteeseen. Yksi syy lautasten tyhjenemiseen on kuitenkin hyvin selvä: – Mulla on kauhea nälkä, ja siks mä syön kaiken, kuuluu useammankin tytön tiukka perustelu maistelu-urakan puolivälissä.

Joukkueen mukana esiraatiin tulleet huoltajat vakuuttavat, että näiden tyttöjen syömisestä ei ole tarvinnut olla huolissaan. Paljon liikkuvilla ja urheilevilla tytöillä on aina nälkä

– Laadukas kouluruokailu helpottaa myös vanhemman arkea. On hyvä tietää, että kouluissa syödään monipuolisesti, joukkueenjohtaja Maija Tantere sanoo.

– On hienoa, että lasten annetaan vaikuttaa syömäänsä ruokaan. Kyllä lapsilla on oma mielipide. Sitä on hyvä tukea ja kehittää, Tantere jatkaa.


Kuka vie voiton?

Moona Hokka (vas.), Tiia Kosonen ja Trista Sällström (oik.) arvioivat annoksia huolella.

Lempiruokaa udellessa ruokasalista kajahtaa ensin lähes yhteen ääneen: KALAPUIKOT. Tyttöjen mietittyä hetken alkaa myös muita lemppareita nousta mieleen, joista monia maisteltiin myös esiraadissa. Päivän parasta annosta pohdittiin yhdessä:

– Kana ja riisi sekä kasvissosekeitto olivat parhaita tänään, Tiia Kosonen paljastaa.

– Joo, kaikki keitot olivat kyllä hyviä, Trista Sällströmnyökyttelee.

Arvovaltaisen esiraadin antamien pisteiden mukaan valitaan finalistit, jotka tulevat kilpailemaan Kouluruoka-kisan voitosta. Gastro-messuilla käydään 14.3. finaali, jonka tuomaristossa nähdään tänä vuonna aiempaa enemmän lapsia.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.