Taalintehtaan tiimi luottaa saaristolaisuuteen

2012

Kemiönsaaren Taalintehtaan koulukeittiöltä kantautuu nauru. Tiimihenki ja hyvä ruoka ovat kouluruokakisan finaalipaikan lunastaneen tiimin, Kerstin Forsbomin, Hanna Lehtolan ja Jari Lehtivaaran, salaiset aseet. Koulupäivinä tiimi valmistaa ruokaa saariston lapsille.

– Haastamme kaikki koulukeittiöt Suomessa tekemään parempaa kouluruokaa kuin me!, välittää Taalintehtaan tiimi Kerstin Forsbom, Jari Lehtivaara ja Hanna Lehtola terveisensä kouluruoan valmistajille.

Iloista keittiötiimiä Taalintehtaan koululta ei ole syyttäminen ainakaan turhasta vaatimattomuudesta. Keittiöesimies-kokki Jari Lehtivaara kuvaillee Kemiönsaaren olevan maailman suurimman saariston kaunein saari ja Taalintehtaan sen erikoisin ruukkipaikkakunta.

Tiimin työpaikka Taalintehtaan koululla on sekin innostava. Lapset ovat rehellisiä mielipiteineen. Tiimi haluaa opettaa heille itse tehdyn, terveelliseen ruoan arvostusta.

– Useimmiten tulee kehuja, joskus toiveita, mutta silloin tällöin myös kritiikkiä. Arvostamme tätä, Lehtivaara kertoo.

Nykyaikaista saaristolaisruokaa

Kilpailumenun valinta oli helppo.

– Tapasimme muutaman kerran ja keskustelimme vaihtoehdoista. Ehdotuksia tuli niin tiimin sisältä kuin työkavereiltakin. Mottomme oli saaristolaisuus, lähiruoka ja kotitekoisuus, mutta samalla myös nykyaikaisuus, keittiöesimies Kerstin Forsbom kertoo.

Lopulliseksi valinnaksi tuli tacolaatikko, jonka keittiö oli jo aikaisemmin kehittänyt ja joka on koululla suosittu ruoka.

Jos yhteinen päätös olikin helppo, Taalintehtaan finalistit näkevät vahvuutenaan keskinäiset eronsa – niin iän, luonteen kuin kokemuksenkin suhteen.

– Yhteistyö on ollut tästä huolimatta saumatonta ja ihan mahtavaa, varakokki Hanna Lehtola kiittelee.

Mutta, miten varmistetaan lopullinen voitto?

– Voitto tuodaan kotiin paitsi erinomaisella ruoalla, myös hyvällä yhteistyöllä, huumorilla maustettuna, Lehtivaara tiivistää tiimin mietteet.

Esikuvaksi kouluruoalle koko maassa

Lehtivaara on itse aikoinaan käynyt samaa koulua, jossa hän nyt on töissä.

– Minun aikanani koulussa sai syödä rauhassa, tänä päivänä oppilailla on liian kiire. Aikaa ruokailuun pitäisi mielestäni käyttää enemmän.

Suosituimmat ruoat ovat jauhelihakastike, spagetti, thai-broileri ja paistettu kala. Mutta, mitkä ovat finalistien omat lempiruoat?

Lehtola pitää eniten broilerkiusauksesta, Lehtivaaralle maistuu erityisesti savustettu kala, thai-broileri, tacolaatikko, kalakeitto, broilerwokki, lihakeitto ja lasagne. Forsbom valitsee lautaselleen mieluiten kalaa.

Finaalipaikka tuntuu koko tiimistä jännittävältä. Kilpailu kokonaisuudessaan on finalistijoukon mukaan hyvää mainosta kouluruoalle. He toivovat, että kilpailun myötä useampi saisi tietää, miten hyvää, terveellistä ja monipuolista ruokaa Taalintehtaan koululla tarjoillaan. Tiimi haluaisi, että kaikilla keittiöillä olisi mielenkiintoa ja resursseja tehdä lapsille hyvää ruokaa.

– Meistä voisi tulla esikuva kouluruualle koko Suomessa, Lehtivaara pohtii.

 

Kimitoöns kockar/ Kemiönsaaren kokit
Taalintehtaan koulun keittiö

Tiimi
Kokki ja keittiöesimies Kerstin Forsbom
Keittiöapulainen ja varakokki Hanna Lehtola
Kokki ja keittiöesimies Jari Lehtivaara

Menu
Batatsoppa
Potatis-ostbiff, sås & ohrahelmi
Tacolåda

226 Yhteensä 350 annosta valmistetaan naapurikouluihin Taalintehtaan ala-asteelle, Furubon esikouluun ja päiväkotiin, lisäksi ruokaa kokataan opettajille ja henkilökunnalle sekä aamupala veneellä kouluun tuleville oppilaille.

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä