Totuus tulee lasten suusta: kouluruoka on maailman parasta

14.02.2020

Kajaanilaisille yllätys finaalipaikasta oli suuri. Ensimmäistä kertaa kilpaileva tiimi tuottaa tarmokkaasti ruokaa Lehtikankaan Monitoimitalon 800 oppilaalle – jatkossa myös onnistuneita kilpailureseptejä noudattaen. 

Palvelusuunnittelija Taru Kemppainen ja tuotantovastaavat Teija Partanen sekä Hanna Ojalehto ovat käyneet Gastro-messuilla finaalissa ennenkin, mutta ainoastaan katsojan roolissa. 

– Kehityspäällikkömme ehdotti, että osallistumme seuraavalla kerralla, ja tässä ollaan. Täysillä mukana finaalitaistelussa ja fiilis on ihan mahtava, naiskolmikko iloitsee. 

Terveellisemmän uunimakkaran suosio yllätti

Tiimi lähti suunnittelemaan kilpailureseptejä koulun 1.–9.-luokkalaisten lasten ja nuorten suosikkiruokien kautta. Kun reseptiaihio oli kasassa, 30 hengen oppilaskunta testasi ja kommentoi. 

– Uunimakkara on aina ollut ehdoton lasten lempiruoka, joten maistelun tulos yllätti: Atrian sydänmerkki uunimakkara päihitti rasvaisemman ja suolaisemman version. Vaihdamme jatkossa siihen, kertoo Taru Kemppainen. 

Naiset päätyivät vaihtamaan myös kasvisruoan koululaisten ehdotusten perusteella. IsoMitta Juustocreme todettiin niin hyväksi tuotteeksi, että se on tullut päivittäiseen käyttöön, ja Arlan tuotteista on muutenkin sopimus. 

– Kilpailun kautta on saatu paljon uutta myös aiempien vuosien resepteistä. Olemme muokanneet niitä omaan tuotantoon sopivaksi. 

”Nuoret ajattelevat fiksusti kouluruoasta”

Päivittäin tiivistä yhteistyötä tekevän porukan kemiat ovat kohdillaan ja arjen palaute palkitsee. Tiimin mielestä lasten ja nuorten ravitsemuksesta puhuminen on älyttömän tärkeää, ja monipuolisella kouluruoalla on iso rooli ruokakasvatuksessa. 

Hanna Ojalehto (vas.), Teija Partanen ja Taru Kemppainen maistavat, onnistuiko finaaliresepti.

– Jos joku ei syö kouluruokaa, ongelma ei nuortenkaan mukaan ole varsinaisesti se, että maussa olisi vikaa. Toisille annetaan kotoa rahaa maksaa pikaruokalounas. Kouluruokakilpailu herättelee kivasti ajatuksia ja asenteita ravitsevan ruoan puolesta, Kemppainen toteaa. 

Vastuullisuus näkyy Kajaanissa liikelaitoksen lisäksi kaupungin strategiassa. Esimerkiksi viikottainen kasvisruokapäivä, ruokahävikin minimointi myymällä tai lahjoittamalla eteenpäin hyväntekeväisyyteen ovat jo ihan lähtökohtia arjessa. 

– Meillä on kaikilla kolmella sama tavoite. Se, että koululainen on tyytyväinen, saa hyvää ruokaa ja hyvän mielen sekä jaksaa koulupäivän!

Lehtikankaan Monitoimitalo, Kajaani

Kajaanin Mamselli -liikelaitos / Kajaanin kaupunki

Tiimi
Taru Kemppainen, palvelusuunnittelija
Teija Partanen, tuotantovastaava
Hanna Ojalehto, tuotantovastaava

Menu
Uunimakkara perunapedillä & dippikasviksilla
Fisu burgeri
Aurinkoinen sosekeitto, välimeren pastasalatti & 4-viljan sämpylät

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.

Yhteistyössä