Paras kouluruokalasagne valmistui Juuassa

11.04.2024

Vuoden maukkain mittelö on nyt takanapäin ja koululaisista muodostunut tuomaristo puhunut: parhaan kouluruokalasagnen ja Vuoden 2024 Kouluruokakilpailun voittajan pysti menee tänä vuonna Juukaan, Poikolan koululle. Voittoon yltäneen Poikolan pinkit pimut -joukkueen kokoonpano on Sini Solehmainen, Heidi Ovaskainen, Jonna Kekäläinen ja Valentina Moiseeva.

Tänä vuonna Kouluruokakilpailun osallistujat olivat uudenlaisen haasteen edessä: jokaisen tuli valmistaa sama ruoka – oma näkemys lasagnesta sekä loihtia sen kylkeen lisäkesalaatti. Taso oli todella kova ja ehdotuksista jokainen ansaitsee ehdottomasti päästä valokeilaan. Poikolan pinkit pimut tavoitettiin keskeltä voitonjuhlaa kertomaan fiiliksiään ja avaamaan tarinaa reseptinsä takaa: 

– Uutiset Kouluruokakilpailun voitosta liikuttivat koko tiimin kyyneliin asti. Kovasti ollaan reilun kahden kuukauden aikana paiskittu töitä ja nyt se palkittiin. Tästä haluan kiittää koko meidän upeaa tiimiämme, mutta ennen kaikkea Poikolan koulun oppilaita ja henkilökuntaa. Meillä on upea yhteishenki, mikä näkyi jälleen kerran, kehuu Sini Solehmainen Poikolan pinkeistä pimuista.

”Maustekaapin avaimet ovat löytyneet”

Voittajareseptiä kehiteltiin huolella. Luomus perustui Poikolan koulun ruokalistalta löytyneeseen, oppilaiden rakastamaan lasagneen. Reseptiä päivitettiin – Poikolan koulun normaalisti käyttämät kuivalasagnelevyt vaihdettiin kilpailun sääntöjä seuraten IsoMitan tuorelasagnelevyihin ja sen myötä myös paistolämpötila, vetäytymisaika, kosteusprosentti ja muut lopputulokseen vaikuttavat osatekijät katsottiin tarkkaan läpi. Joukkue teki välimaistatuksia pienellä testiryhmällä, joka tarjosi arvokasta palautetta, mikä taas auttoi osaltaan viemään reseptiä menestystä kohti.

– Meillä on täällä pieni ja tiivis yhteisö. Me tunnemme oppilaamme todella hyvin ja myös palaute ruoasta on aina ollut rehellistä ja suoraa. Poikolan koulun ruokalistaa kehitetään jatkuvasti sen mukaan, mikä oppilaillemme maistuu. Lasagne on aina ollut ehdottomia suosikkiruokia täällä. Viime aikoina meillä on rohkaistu käyttämään mausteita entistä monipuolisemmin, ja siitä on tullut kiitosta oppilailta. Ruoka maistuu kuulemma entistä paremmalta. Eräskin oppilas kommentoi, että ”maustekaapin avaimet ovat löytyneet”, Solehmainen nauraa.

Kouluruokakilpailuun pääsi tänä vuonna mukaan 10 joukkuetta. Joukkueet olivat seuraavat:

  • Elomaan Pirttihirmut (Elomaan koulu)
  • Perhetalo Team Aurinko (Luonnonmaan perhetalo)
  • Keravanjoen koulun Kuohu (Keravanjoen koulu)
  • Keskuskeittiön Kultapallerot (Kurikan yhteiskoulu/keskuskeittiö)
  • TGS-kitchenstaff (Tegengrensskolan)
  • Loconuts (Karis-Billnäs Gymnasium)
  • Rekolanmäen koulun Rinsessat (Rekolanmäen koulu)
  • Poikolan pinkit pimut (Poikolan koulu)
  • Rantakylän timanttikeittäjät (Kampus Bistro) 
  • Maatullin Hönöt (Maatullin peruskoulu)

Tällä kertaa kisa käytiin koulukeittiöistä käsin

Aiempina vuosina Kouluruokakilpailun voittaja on selvitetty erillisessä tapahtumassa, yleisön ja tuomariston edessä. Tänä vuonna tapahtumaa yksinkertaistettiin ja suoraviivaistettiin – erillisen finaalitapahtuman sijasta sekä reseptien kehittäminen että itse kilpailupäivä käytiin omista koulukeittiöistä käsin. Näin kukin joukkue pystyi keskittymään täysillä hyvän kouluruoan kehittämiseen ja valmistamiseen. Tuttu työskentely-ympäristö tarjosi turvaa ja auttoi saavuttamaan parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Koulukeittiöiden työtä on tärkeää nostaa esiin

Suomalaisella kouluruoalla on pitkät perinteet ja vankka asema – sitä on tarjottu jo yli 70 vuotta maamme lapsille ja nuorille. Maukas, ravitseva ja koululaisille maksuton ruoka on avainasemassa koulumenestyksessä: ruoka antaa energiaa ja auttaa jaksamaan opin tiellä.

Suomen kouluruokajärjestelmä on ainutlaatuinen ja erittäin toimiva, mutta aina me emme muista sitä arvostaa. Kouluruoasta on muodostunut itsestään selvä etu, jota nostetaan esille medioissa useimmiten vain silloin, kun ruoka ei ole vastannut odotuksia ja laatukriteerejä. Herkullisimmat onnistumisen hetket tuppaavat jäädä usein pimentoon.

Kouluruokakilpailu haluaakin muistuttaa, että koululaisten ravintorikkaan polttoaineen taustalla on järisyttävää superosaamista, joka ansaitsee ison tunnustuksen. Muistetaan olla tyytyväisiä ja kiitollisia tästä jokapäiväisestä etuoikeudesta – ja pidetään kotimaista osaamista arvossa!
 

Tutustu Kouluruokakilpailu 2024 -voittajareseptiin »

Tilaa uutiskirje

Tilaa Kouluruokakilpailun uutiskirje, niin saat ensimmäisenä tietoosi kilpailun uusimmat käänteet, muistutuksen kisan aikatauluista ja paljastuksia kulissin takaisista tapahtumista.